Author Topic: aantonen koolhydraten [profielwerkstuk]  (Read 6144 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Ankée

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Waardering: +1/-0
aantonen koolhydraten [profielwerkstuk]
« on: October 13, 2008, 06:51:57 PM »
wij hebben een profielwerktuk dat gaat over sportdranken. Hierbij willen we te weten komen hoeveel
Sacharose
fructose
Dextrose (druivensuiker)
Gedroogde Glucosesiroop
Glucosesiroop
Maltodextrine
Maltose
er in de sportdranken zit. Hoe kunnen we dit onderzoeken?

Groetjes

Neoweb.nl

aantonen koolhydraten [profielwerkstuk]
« on: October 13, 2008, 06:51:57 PM »

Offline Robert

  • Administrator
  • Technology Guru
  • *****
  • Posts: 3.033
  • Waardering: +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
Re: aantonen koolhydraten [profielwerkstuk]
« Reply #1 on: October 13, 2008, 09:53:12 PM »
Chemie is een soort puzzel.

Omdat al deze stofjes een beetje op elkaar lijken, is het noodzakelijk om de verschillen goed op een rijtje te zetten.
Wat is de massa van de stoffen? wat is het kookpunt? wat is het smeltpunt? In welke stoffen kun je ze oplossen? of juist niet? welke kleur geven ze af bij verbranding? reageren ze goed met andere stoffen? of juist niet? zijn er reagens waarmee je bepaalde stoffen kan aantonen? Zijn er stofjes die reageren op electriciteit? zijn er stofjes die reageren op licht? warmte?

Door goed na te denken, kun je stukjes van de puzzel oplossen.

In de drankjes zitten de stoffen die je wilt onderzoeken. Maar hoe isoleer je die stofjes?
Dat is de eerste puzzelvraag..

Hoe houd je bijvoorbeeld alleen de vaste stoffen over? Zeven?? laten bezinken? of misschien verdampen!  ;)
Door de vloeistof (water) te verdampen, houd je uiteindelijk poeder over. het residu. Of verdampen er mogelijk ook stofjes bij 100 graden Celcius?

En wat zit er nog meer in de drankjes? hoe krijg je bijvoorbeeld kleurstoffen of smaakstoffen eruit?

Dit poeder / residu kun je weer verder testen op aanwezigheid van allerlei stoffen.
Je moet je residu dus blootstellen aan allerlei andere stoffen of factoren, om er weer een stofje uit te isoleren.
Uiteindelijk houdt je dan een pure stof over.

Je kan van iedere stof de molecuulmassa opzoeken en het hele residu door een gaschromatograaf gooien. Dan zie je welke stoffen er mogelijk allemaal in zitten.
Ook kun je stoffen laten reageren (reagens) om te zien of ze in het residu aanwezig zijn.

Je zou het residu ook weer kunnen oplossen in gedestileerd water en er titraties op uitvoeren, om de hoeveel van bepaalde stoffen te bepalen.

Je kan bepaalde stoffen mogelijk ook laten uitreageren en laten bezinken of filteren zodat je het residu ontdoet van een bepaalde stof.
Het overgebleven residu kun je dan weer op verschillende manieren verder onderzoeken en ontleden.

Maar het belangrijkste is dat je iedere stof van elkaar kunt onderscheiden.


Een andere manier is te beginnen met gedestileerd water en hier steeds 1 van de stofjes aan toe te voegen.
Je vergelijkt de gemaakte vloeistof dan met de vloeistof uit een sportdrankje. Maar dat is een stuk ingewikkelder.

Offline Ankée

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Waardering: +1/-0
Re: aantonen koolhydraten [profielwerkstuk]
« Reply #2 on: October 14, 2008, 10:54:08 AM »
maar we willen nu juist te weten komen HOEVEEL er in zit:P heb je daar ook een idee voor?
want we weten welke koolhydraten in de sportdrank zitten.

Offline Robert

  • Administrator
  • Technology Guru
  • *****
  • Posts: 3.033
  • Waardering: +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
Re: aantonen koolhydraten [profielwerkstuk]
« Reply #3 on: October 14, 2008, 11:48:21 AM »
Quote
Je zou het residu ook weer kunnen oplossen in gedestileerd water en er titraties op uitvoeren, om de hoeveel van bepaalde stoffen te bepalen.


Ook kun je een van de suiker laten reageren met een kleine overmaat andere stof-X. En op die stof-X die niet heeft gereageerd weer een titratie uitvoeren. Dan weet je hoeveel van Stof-X heeft gereageerd met één van de suikers.

Maar nogmaals, daarvoor moet je wel de eigenschappen van de stoffen weten, en hoe ze reageren met andere stoffen en welke reagens of titratie vloeistoffen er nodig zijn.

Verder kun je ook nog steeds een quantitatieve meting doen met HPLC.  (Hogedrukvloeistofchromatografie / High performance liquid chromatography)

 

Offline Ankée

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Waardering: +1/-0
Re: aantonen koolhydraten [profielwerkstuk]
« Reply #4 on: October 15, 2008, 12:02:25 PM »
oh sorry dan had ik t slecht gelezen:$ want titraties kennen wij maar AL te goed;)

hoe werkt die chromatografie dan?

kus.x