Neoweb.nl

'Wissen specifieke herinneringen wordt mogelijk'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
'Wissen specifieke herinneringen wordt mogelijk'
« on: October 31, 2008, 10:29:01 AM »
'Wissen specifieke herinneringen wordt mogelijk'

Onderzoekers van een medisch college hebben een medicijn ontwikkeld dat gebruikt zou kunnen worden om herinneringen selectief te verwijderen. Bij muizen boekten de wetenschappers succes met de drugs.

De wetenschappers van het Georgia College of Medicine ontwikkelden de chemicaliƫn speciaal voor muizenbreinen, maar het eiwit dat voor het geheugenverlies zorgt, komt ook bij mensen voor. De onderzoekers lieten de muizen in een afgesloten kamer een geluid horen, gevolgd door een elektrische schok. Bij de controlemuizen liet een Pavlov-reactie de muizen al bang worden bij het horen van het geluid. De muizen die het geheugeneiwit op het moment dat het geluid werd afgespeeld toegediend kregen, verloren hun geheugen. De onderzoekers toonden dit aan door de muizen aan het geluid bloot te stellen: de muizen met een gewist geheugen raakten niet meer in paniek.

Het betreffende eiwit waar de muizen een overdosis van kregen toegediend, alpha-CaMKII, wordt ook door de menselijke hersenen gebruikt. Volgens dr. Joe Tsien werkt de methode die zijn groep gebruikt echter niet op mensen. Het werkingsprincipe zou echter wel van toepassing op het menselijk brein kunnen zijn. De onderzoekers ontdekten dat het alpha-CaMKII-eiwit een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van geheugen. Wanneer het eiwit echter in grote hoeveelheden beschikbaar komt voor de hersenen, wordt de herinnering die tijdens de overdosis benaderd wordt gewist. Een pil zou voor deze overdosis kunnen zorgen. Op die manier zouden onprettige herinneringen, zoals traumatische gebeurtenissen, gericht gewist kunnen worden.

bron:tweakers.net

zie ook:
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=13280