Neoweb.nl

Onderzoeker laat wortels groeien waar bladeren zitten

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline D.Heusden

  • *****
  • 409
  • +28/-5
  • van nanotechnologie tot ruimtevaart
Onderzoeker laat wortels groeien waar bladeren zitten
« on: November 03, 2008, 09:50:24 AM »
Onderzoeker laat wortels groeien waar bladeren zitten
UTRECHT - Het is de Utrechtse celbioloog Pankaj Dhonukshe gelukt om wortels te laten groeien op plekken waar normaal bladeren aan een plant zitten zitten. Dat heeft de Universiteit Utrecht dinsdag bekendgemaakt.
 
Met deze wetenschap kunnen planten worden ontworpen. Dit kan volgens de onderzoeker grote voordelen hebben voor de opbrengst en efficiĆ«ntie van de landbouw. 

Volgens Dhonukshe speelt het plantenhormoon auxine een beslissende rol in de aansturing van stamcellen in een plant. Het hormoon bevordert de vorming van wortels en stuurt de groei van vruchten.

Auxine wordt vooral in jonge bladen, oftewel scheuten, aangemaakt en wordt daarna van cel naar cel naar de wortels getransporteerd.

Moleculaire schakelaar blokkeert transport van auxine naar wortels
In het onderzoek werd de moleculaire schakelaar voor het transport van auxine gevonden. Door deze schakelaar om te zetten konden de onderzoekers het transport van auxine naar de wortels verminderen. Hierdoor hoopte het hormoon zich op de plaatsen waar auxine werd aangemaakt en begonnen wortels te groeien op plaatsen waar normaal bladeren ontstaan.

bron: ANP & nu.nl