Neoweb.nl

IEA World Energy Outlook 2008, na nader onderzoek nog steeds peak-oil

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.076
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
Op grond van een nadere bestudering van het IEA World Energy Outlook 2008 – het jaarlijkse rapport dat het Internationale Energie Agentschap publiceert – concluderen een aantal onderzoekers dat het IEA haar eigen cijfers verkeerd interpreteert. Het IEA stelt dat de productiedaling van oliewinning nu op een niveau zit van 6,7%. Dit komt neer op een (jaarlijkse) daling van 4,7 miljoen vaten per dag.

Maar op basis van onderzoek van het Engelse onderzoeksinstituut CERA (Cambridge Energy Research Associates)  kan een andere interpretatie worden ontvouwd. CERA verdeelt de wereldwijde oliewinning in 3 typen van velden: velden die in opkomst zijn en hun topproductie nog moeten halen; velden die op hun top zitten en velden die over hun top heen zijn en minder olie beginnen te leveren. CERA stelt vervolgens dat slechts 41% van de olieproductie uit velden komt die over hun piek heen zijn. Een significant gedeelte van olieproductie uit velden die op hun top zitten komt van OPEC ‘supervelden’. Bij velden die over de top zijn varieert de afname  van 6% voor velden op het land tot 18% voor diepwater offshore velden. Op basis hiervan concludeert CERA dat de totale wereldwijde volumedaling 4,5% is.

De academische discussie is op zich interessant; voor het algemene beeld maakt het echter niet veel uit. Overduidelijk is dat de wereldwijde olieproductie afneemt en dat de winning van olie onder druk staat, terwijl de mondiale consumptie juist toeneemt. Vraag en aanbod zullen de komende jaren dus verder scheef groeien.

bron: Durzameenergietuis.nl

zie ook:
http://www.worldenergyoutlook.org/
http://www.theoildrum.com/node/4763
http://www.cera.com/aspx/cda/public1/home/home.aspx