Neoweb.nl

Kamer zet grote stap om Zeekracht mogelijk te maken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Kamer zet grote stap om Zeekracht mogelijk te maken
« on: December 04, 2008, 09:55:59 AM »
Kamer zet grote stap om Zeekracht mogelijk te maken      
De Tweede kamer heeft vandaag een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen geld voor de ontwikkeling van wind op zee te reserveren. Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu: ‘De kamer laat daarmee duidelijk zien dat de aanpak van het klimaatprobleem niet op zich kan laten wachten en dat er nu voldoende geld moet worden gereserveerd voor 6000 Megawatt wind op zee.’ De kamer vindt dat de regering de benodigde middelen, door Kamerlid Samsom geschat op 6 miljard euro, zo spoedig mogelijk moet reserveren. Minister van der Hoeven van EZ had eerder aangegeven dat zij deze beslissing wil doorschuiven naar een volgend kabinet. De motie van Samson (Pvda) werd mede ingediend door de leden Hessels (CDA), Wiegman-van Meppelen Scheppink (CU) en Van der Ham (D'66).

Het huidige kabinet wil dat er in 2020 6000 Megawatt wind op zee is gebouwd. Op dit moment draaien er twee kleine windparken op het Nederlandse gedeelte van de Noordzee met een totaal vermogen van 230 MW. Het kabinet wil in de huidige kabinetsperiode een extra aanbesteding doen van 450MW en heeft daarvoor 120 miljoen euro gereserveerd. Om het doel van 6000 MW te halen in 2020 is nog eens minimaal 6 miljard euro nodig tot 2020. Een kamermeerderheid heeft nu aan de Minister van EZ gevraagd dit bedrag te reserveren. Hiermee kiest de Tweede Kamer voor een aanpak die vergelijkbaar is met investeringen voor wegen: nu reserveren van geld zodat bedrijven investeringszekerheid wordt geboden.

Zoals bekend is wind op zee, net zoals wind op land, hard nodig om de klimaatproblemen tegen te gaan. Natuur en Milieu heeft het plan Zeekracht gelanceerd dat in 2020 alle Nederlandse huishoudens van Noordzeestroom kan voorzien, en is opgetogen over deze kameruitspraak. Om ook gewone Nederlanders de gelegenheid te geven zich vóór Noordzeestroom uit te spreken, en zelfs windmolenaar te worden, startte Natuur en Milieu vorige week Club Zeekracht, een coöperatie voor windenergie op zee. Op de site www.zeekracht.nl kan men zich aanmelden. Natuur en Milieu verwacht dat er veel nieuwe banen kunnen ontstaan als in Nederland wordt geïnvesteerd in Wind op Zee.

Bron: Natuur en Milieu

zie ook:
http://www.zeekracht.nl/