Neoweb.nl

MIT-onderzoekers maken kernfusiereactie beter hanteerbaar

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
MIT-onderzoekers maken kernfusiereactie beter hanteerbaar
« on: December 05, 2008, 09:46:50 AM »
MIT-onderzoekers maken kernfusiereactie beter hanteerbaar

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een methode ontwikkeld om plasma in de reactiekamer van een kernfusiereactor te manipuleren. Het proces wordt echter nog niet helemaal begrepen.

De Alcator C-Mod reactor, de fusiereactor van het Massachusetts Institute of Technology, werd in 1993 geactiveerd. De reactor wordt gebruikt voor onderzoek en is momenteel nog de grootste fusiereactor ter wereld. De vooruitgang die de MIT-medewerkers met de Alcator-reactor boeken, zou een bijdrage kunnen leveren aan het eventuele succes van de ITER-reactor, waar nu nog aan gebouwd wordt en die in 2018 in bedrijf moet worden genomen. In een fusiereactor wordt plasma gemaakt, dat in de reactorkamer stabiel moet worden gehouden. Het extreem hete plasma mag daarbij de reactorwanden niet raken: het zou niet alleen schade toebrengen, maar bovendien veel van zijn warmte kwijtraken. Bovendien is het wenselijk om turbulentie in het plasma tegen te gaan: dat voorkomt het afkoelen van het plasma en daarmee het afnemen van de efficiëntie van de fusiereactie.

Naast de nu gebruikelijke magnetische velden om het plasma in toom te houden, experimenteren de wetenschappers van de MIT-reactor met radiogolven om het plasma te manipuleren. Magnetische velden zouden niet voldoende zijn om plasma van grote reactors op te sluiten en te beïnvloeden, en dat is wel nodig: zo moet de Iter-centrale tien keer zo groot als de MIT-reactor worden. De manier waarop het plasma op de radiogolven reageert, wordt door de onderzoekers echter nog niet volledig begrepen.

Mocht de reactie onverhoopt uit de hand lopen, dan heeft een tweede groep onderzoekers een manier gevonden om de zaak weer onder controle te krijgen. Als de magnetische velden die het plasma opsluiten verstoord worden, zou volgens deze wetenschappers onder hoge druk argon- of neongas in de reactiekamer geïnjecteerd moeten worden. De energie van het plasma zou dan in lichtenergie worden omgezet, zodat schade aan de reactorkamer kan worden voorkomen.

bron:tweakers.net

zie ook:
http://web.mit.edu/newsoffice/2008/fusion-results-tt1203.html

Offline bashanna

  • *****
  • 775
  • +55/-6
  • yourney to the future
Re: MIT-onderzoekers maken kernfusiereactie beter hanteerbaar
« Reply #1 on: December 06, 2008, 11:37:45 AM »
Ze gebruiken radiogolven om het plasma te manipuleren, maar ze weten niet precies hoe het werkt??

Wat snappen ze niet? of waar ligt hier de moeilijkheid? En wat is het nut van het gebruik van radiogolven?