Neoweb.nl

Nederlandse zonnecel behaalt record-efficiëntie van 25,8 procent

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.076
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
Nijmeegse zonnecel behaalt record-efficiëntie van 25,8 procent
Enkele Nijmeegse onderzoekers hebben een wereldrecord gevestigd met de ontwikkeling van een zonnecel die 25,8 procent van de lichtenergie kan omzetten in elektriciteit. Het vorige record stond op 24,5 procent.

De metingen voor het wereldrecord waren vorig jaar zomer reeds uitgevoerd en op dat moment had de Radboud Universiteit ook al bekendgemaakt dat de zonnecellen, op basis van galliumarsenide, door een van haar onderzoeksinstituten ontwikkeld waren. Zonnecellen op basis van GaAs zetten gemiddeld 25,8 procent van de lichtenergie om in elektriciteit, terwijl zonnecellen op basis van silicium tot 15 procent komen.

Pas begin 2009 kreeg de Nijmeegse universiteit de bevestiging binnen dat de recordefficiëntie van 25,8 procent is ingeschreven in de zogeheten Solar Cell Efficiency Tables, het 'Guinness Book of Records van zonnecelmakers'. De metingen hiervoor zijn uitgevoerd door het Duitse Fraunhofer Institut.

De onderzoekers van het Nijmeegse Institute for Molecules and Materials maakten twee varianten van de zonnecellen op basis van galliumarsenide: een klassieke van een dikke laag kristal en een andere met een dunne film van het materiaal. Deze laatste is goedkoper: GaAs is een erg duur materiaal.

Door galliumarsenide met andere materialen te combineren kan het rendement van de zonnecellen verder verhoogd worden, aldus het hoofd van de onderzoeksgroep, John Schermer. Een andere mogelijkheid om het rendement te verbeteren is het concentreren van het opvallende zonlicht.

bron: Tweakers.net