Neoweb.nl

Helft bedrijven duurzame energie verwacht tot 50% omzetvermindering

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.076
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
  • Neoweb
Helft bedrijven duurzame energie verwacht tot 50% omzetreductie

Naar aanleiding van de brief van de Minister van EZ van vrijdag 20 februari over de stimulering van Duurzame Energie is deze week een online enquete uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau DirectResearch.nl. Binnen 4 dagen reageerden 90 van de circa 270 Nederlandse duurzame energie bedrijven en daarmee heeft de bliksemenquete de status van een representatieve steekproef. De bedrijven en organisaties, allen aangesloten bij de brancheverenigingen onder de Duurzame Energie Koepel, werden bevraagd op hun situatie rond de kredietcrisis en hun visie op wat nodig is om (verder) inzakken van de duurzame energiebranche in Nederland te voorkomen en juist groei in omzet en werkgelegenheid te stimuleren.

Belangrijkste conclusies uit de enquete:

 • 75% van de duurzame energiebedrijven is het vertrouwen kwijt in het overheidsbeleid
 • 50% van de bedrijven zal een kwart tot driekwart van de duurzame energieprojecten stoppen bij ongewijzigd beleid door financieringsproblemen.
 • 5% van de bedrijven geeft aan dat hun omzet in 2008 meer was dan die in 2007. Echter, voor 2009 verwacht de helft van de bedrijven een lagere omzet teruglopend tot zeker 50% ten opzichte van 2008.

Overheid
Als belangrijkste oorzaak van de terugloop in omzet zien de respondenten een enorme waslijst van gedetailleerde knelpunten, vrijwel allen gerelateerd aan financiering, garantieverstrekking, vergunningverlening en een overmatige bureaucratie en niet realistische eisen in het kader van de stimuleringsregelingen. De kans dat het Kabinetsvoornemen van 20% duurzame energie in 2020 bij huidig beleid wordt gehaald schat 75% van de respondenten op 0 - 25%.

Qua bijdrage aan werkgelegenheid verwacht de Duurzame Energiesector bij het huidige onduidelijke overheidsbeleid dat ca. 6% van de bedrijven de activiteiten in 2009 zal moeten staken en een groot deel een aanzienlijke terugloop in werkgelegenheid. Daarnaast toont de enqu(ee)te aan dat meer dan een derde van de bedrijven een groei in werkgelegenheid ziet ontstaan bij een krachtiger en consistenter overheidsbeleid. De respondenten zijn bevraagd op door hun verwacht effect van overheidsmaatregelen om duurzame energie opwekking in Nederland te versnellen en werkgelegenheid te behouden c.q. scheppen. Hieronder leest u hun reactie.

 • 70% vindt verlaging van BTW voor duurzame energie naar 6% (zeer) belangrijk
 • 65% vindt een open eind karakter van de SDE regeling (nu stop & go regeling) (zeer) belangrijk.
 • 80% vindt verhoging EIA tarief van 44% naar bv 80% (zeer) belangrijk
 • 70% vindt een noodwet ter versnelling van vergunningen/procedures voor wind op land, ondergrondse koude/warmte opslag en bio-energie (zeer) belangrijk
 • 80% vindt aftrekbaar maken van Inkomsten Belasting voor particulieren van Duurzame Energie (zeer) belangrijk.

"Mijn conclusie is duidelijk", aldus Teun Bokhoven, voorzitter van de Duurzame Energie Koepel, "In Nederland lopen we mijlenver achter op andere Europese landen ten aanzien van duurzame energie en bij ongewijzigd beleid blijven we de risée van de sector. Het wordt tijd dat de overheid nu eens echt luistert naar het duurzame energiebedrijfsleven en passende maatregelen neemt die alle overbodige bureaucratie en stop & go maatregelen overboord zet en daarentegen juist het grote potentieel van deze sector zowel qua omzet, als qua export als qua arbeidsplaatsen erkent en praktisch faciliteert."

De hoofdrapportage van het onderzoek is te downloaden op homepage van de website van de DE Koepel: www.dekoepel.org

bron: energieportal.nl
« Last Edit: March 04, 2009, 09:54:29 AM by Robert »