Neoweb.nl

Hubble telescoop verbeterd door nieuwe kalibratietechniek

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline merkator

  • *****
  • 330
  • +25/-4
  • Zeker Weten? Neoweb.nl...
Hubble telescoop verbeterd door nieuwe kalibratietechniek
« on: April 01, 2009, 10:45:59 AM »
Hubble telescoop verbeterd door nieuwe kalibratietechniek
AMSTERDAM - Een team van astronomen onder leiding van Dan Batcheldor van het Rochester Institute of Technology is erin geslaagd om de prestaties van de Hubble Space Telescope te verbeteren dankzij een nieuwe kalibratietechniek.

Batcheldor en zijn collega's slaagden erin de waarnemingen van de infrarode NICMOS-camera van Hubble veel preciezer te kalibreren.

Het instrument is daardoor in staat om de polarisatie van kosmische infraroodstraling te onderzoeken, ook wanneer slechts één procent van de totale straling gepolariseerd is.

Stralingsbronnen
Straling wordt onder andere gepolariseerd wanneer het weerkaatst en verstrooid wordt door stofdeeltjes. Onderzoek aan gepolariseerde straling maakt het daardoor mogelijk om stralingsbronnen te bestuderen die aan het directe zicht zijn onttrokken, maar waarvan het licht wel wordt weerkaatst door materie op grotere afstand.

Dat is bijvoorbeeld het geval bij de energierijke kernen van verre sterrenstelsels en bij jonge sterren die gehuld zijn in circumstellaire schijven. Overigens vindt later dit voorjaar de vijfde en laatste onderhoudsvlucht naar de Hubble Space Telescope plaats, waarbij de ruimtetelescoop voorzien zal worden van nieuwe meetinstrumenten, terwijl andere worden gerepareerd.

bron: nu.nl

zie ook:
http://www.rit.edu/news/?r=46699
http://hubblesite.org/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimtetelescoop_Hubble