Neoweb.nl

Onderzoekers ontwikkelen zwevende microrobot met lasergestuurde grijparm

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Onderzoekers ontwikkelen zwevende microrobot

Onderzoekers van een Canadese universiteit hebben een robot ontwikkeld en gebouwd die door middel van magnetische velden kan zweven en verplaatst kan worden. De grijper van de microrobot kan met behulp van lasers worden bediend.

De wetenschappers van de Waterloo-universiteit in het Canadese Ontario bouwden de robot, onder leiding van docent Mir Behrad Khamesee, met behulp van mems-technieken. De microrobot weegt één gram en is ongeveer twee millimeter groot en bestaat uit twee permanente magneten en een grijper. Externe elektromagneten worden gebruikt om magnetische velden op te wekken die door de robot benut worden om te zweven: de magneten van de robot volgen het focuspunt van de parabolische magnetische velden die door de elektromagneten worden opgewekt. Door de magnetische velden te variëren, kan de robot naar elke gewenste plaats worden gemanoeuvreerd, zonder door draden of kabels gehinderd te worden. Deze besturing is ietwat vergelijkbaar met het verplaatsen van een magneet boven een tafel door een tweede magneet onder tafel te bewegen.

De zwevende microbot kan niet alleen bewegen, maar ook nuttige taken uitvoeren. Daartoe is het apparaat uitgerust met een grijper die door een laser bediend wordt. Het materiaal van de grijper zet door de warmte van de laser uit, zodat de grijper zich opent. Als de laser wordt uitgeschakeld, koelt het materiaal af en sluit de grijper zich. Drie andere lasers worden gebruikt om de positie van de robot in de driedimensionale ruimte vast te stellen. Die positioneringsgegevens worden weer doorgegeven aan de computer die de magnetische velden bestuurt. De microrobot zou volgens Khamesee ingezet kunnen worden in gevaarlijke omgevingen waar geen verbinding met de buitenwereld gewenst is. Daarbij kan aan werken met giftige stoffen gedacht worden, maar ook in clean rooms zouden de robots ingezet kunnen worden, zoals bij de productie van chips.

bron: Tweakers.net

zie ook:http://news.zdnet.com/2100-9595_22-287375.html
http://uwaterloo.ca/