Neoweb.nl

ECN behaalt wereldrecord rendement voor zonnepaneel

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
ECN behaalt wereldrecord rendement voor zonnepaneel
« on: April 30, 2009, 10:24:01 PM »
ECN behaalt wereldrecord rendement voor zonnepaneel
Onderzoekscentrum ECN zegt een nieuw wereldrecord op het gebied van efficiƫnte zonnepanelen te hebben behaald. Een paneel dat grotendeels is gemaakt van multikristallijn silicium wist 16,4 procent van het zonlicht om te zetten in elektriciteit.

Het oude record, een paneel met een rendement van 15,5 procent, was in handen was van het Amerikaanse Sandia National Laboratory. Volgens Energieonderzoek Centrum Nederland werkt zijn nieuwe productietechnologie waarmee het record is behaald, vooral goed met zeer dunne zonnecellen. Hierdoor kan het materiaalgebruik worden verminderd. Samen met het hogere rendement kan dit zorgen voor een verdere kostendaling van zonnepanelen. Het onderzoekscentrum spreekt zelfs de verwachting uit dat zonnestroom al over enkele jaren kan concurreren met prijzen die de consument momenteel betaalt voor elektriciteit.

ECN stelt dat het merendeel van de huidige zonnepanelen nog te duur zijn, omdat voor de 0,2mm dunne cellen relatief veel gezuiverd silicium nodig is. Om een omslagpunt te bereiken, moeten de zonnecellen 20 tot 40 procent dunner worden, terwijl het rendement van 15 procent met enkele procenten omhoog moet. Omdat de zonnecellen snel breken tijdens de productie, heeft ECN een nieuwe fabricagetechniek ontwikkeld die is gebaseerd op printplaattechnologie uit de micro-elektronica. Elke zonnecel krijgt gaatjes, waardoor de elektrische contacten aan de achterzijde komen te liggen. Een groep cellen wordt op een flexibele pcb gelijmd waarop elektrische banen zijn aangebracht. Deze banen zorgen ervoor dat de opgewekte stroom van een zonnecellen-cluster kan worden gebruikt.

De benodigde apparatuur voor de zogeheten 'pick-and-place'-methode is tot zes maal sneller dan de huidige machines voor het maken van zonnepanelen. ECN stelt dat de machine een cel per seconde op de pcb's kan plakken. Bovendien zorgen de nieuw ontwikkelde zonnecellen op basis van multikristallijn silicium voor een beter rendement; de cellen van 0,12mm behalen een paneelrendement van 16 procent, terwijl de cellen van 0,16mm een efficiƫntie van 16,4 procent behalen. Beide zijn volgens ECN wereldrecords en het onderzoekscentrum laat weten dat de zonnecelfabrikant Solland Solar in Heerlen zonnepanelen op basis van ECN's productietechniek gaat maken. De eerste panelen zouden nog dit jaar op de markt moeten verschijnen.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.ecn.nl/nieuws/item/article/297/1

Overigens gaat het hier over polycrystalline silicon cellen. Multi-junction zonnecellen halen al rendement van > 40%