Neoweb.nl

ISS gespot dankzij Nederlandse Twitter-service

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

  • **
  • 93
  • +7/-0
  • Gender: Male
ISS gespot dankzij Nederlandse Twitter-service
« on: June 29, 2009, 05:10:56 PM »
AMSTERDAM - Het internationale ruimtestation ISS zal in juli uitzonderlijk helder te zien zijn. Om mensen te laten weten wanneer, is een nieuwe online service opgezet genaamd Twisst.

Iedereen kan met het blote oog het internationale ruimtestation ISS soms voorbij zien komen. Het is als een zeer heldere ‘ster’ te zien die langs de hemel trekt.

Mensen die gebruik maken van Twitter kunnen nu een aankondiging krijgen wanneer ISS precies overkomt op de locatie aangegeven in hun Twitter-profiel. Het enige dat ze hoeven doen, is Twitter-account @twisst volgen.

De service, opgezet door journalist Jaap Meijers met medewerking van sterrenkundejournalist Govert Schilling, werkte al een tijdje in test-fase.

Deze week wordt de achterliggende website twisst.nl gepubliceerd, met veel extra informatie zoals een handleiding ‘ISS spotten’.

Automatisch

Ruimtestation ISS is steeds een paar minuten zichtbaar en steeds op andere tijdstippen. Dit maakt het belangrijk om precies te weten waar en hoe laat hij overkomt.

Die informatie was al op verschillende websites op te zoeken, maar een service die geïnteresseerden er geheel automatisch op wijst wanneer ISS bij hen overkomt, bestond nog niet.

Meer informatie over hoe het werkt is te vinden op de website van Twisst. Hier is ook meer informatie over het ISS te vinden en over wanneer het te zien is.

Voetbalveld

Het internationale, bemande ruimtestation ISS is zo goed te zien doordat zijn zonnepanelen ter grootte van een voetbalveld zonlicht reflecteren. Sinds de start in 1998 heeft het ruimtestation al ruim 60.000 rondjes om de aarde gedraaid.

Deze week begint een reeks van uitzonderlijk heldere overkomsten in ons land. In juli zal ISS vaak goed te zien zijn, mits het onbewolkt is.

bron: nu.nl
michael