Neoweb.nl

SunCatcher gebruikt Stirlingmotor voor conversie zonlicht

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
SunCatcher gebruikt Stirlingmotor voor conversie zonlicht
« on: July 15, 2009, 12:50:27 PM »
SunCatcher gebruikt Stirlingmotor voor conversie zonlicht
Twee Amerikaanse bedrijven hebben een zonnecollector ontwikkeld die met zonverwarmd waterstof een Stirlingmotor aandrijft. De motor moet energie genereren en vanaf 2010 moeten de schotels commercieel ingezet kunnen worden.

De schotels zijn ontwikkeld binnen een samenwerking tussen Stirling Energy Systems en zusterbedrijf Tessera Solar. Het eerstgenoemde bedrijf leverde de technische kennis van de Stirlingmotor, terwijl het tweede bedrijf de schotels ontwikkelde. De Stirlingmotor zet warmte-energie om in beweging, die vervolgens wordt aangewend om elektriciteit te genereren. In het gesloten systeem van de SunCatcher, zoals het systeem wordt genoemd, wordt waterstof verwarmd. Door het verwarmen neemt de gasdruk van het waterstof toe; daarmee wordt de Stirlingmotor aangedreven.

De SunCatchers worden getest in de National Solar Thermal Test Facility van Sandia, waar zes prototypes gedurende de dag gezamenlijk tot 150kW aan elektrisch vermogen produceren. Sandia is eigendom van Lockheed Martin en runt zijn laboratoria in opdracht van het Amerikaanse ministerie van energie. De efficiëntie van de omzetting van zonlicht in elektrische energie bedraagt ruim 31 procent.

De bedrijven achter de SunCatcher hebben, in samenwerking met Sandia, de zonnecollectoren geschikt gemaakt voor commerciële toepassing: het productieproces en de opbouw van de eenheden zijn vereenvoudigd. Zo worden de modulaire panelen voor de parabolische schotels van plaatstaal gemaakt en in de juiste vorm gebracht door machines die ook binnen de auto-industrie worden gebruikt. De commercieel in te zetten SunCatcher is ruim 2000kg lichter dan het prototype-model, onder meer dankzij het gebruik van veertig in plaats van tachtig spiegels en een reductie van zestig procent van het aantal motoronderdelen.

Tessera Solar wil nog dit jaar in een van de zonrijke Amerikaanse staten Arizona of Californië een commercieel project bouwen, bestaande uit zestig SunCatchers die gezamenlijk 1,5MW aan elektrisch vermogen moeten leveren. Drie jaar later moeten nog twee projecten van de grond komen, die bij elkaar goed voor een vermogen van 1000MW zouden zijn.

bron:tweakers.net

zie ook:
http://www.sandia.gov/news/resources/releases/2009/stirling.html
http://www.neoweb.nl/forum2/index.php/topic,4168.0.html
http://www.stirlingenergy.com/whatisastirlingengine.htm
http://www.neoweb.nl/forum2/index.php/topic,3699.0.html