Neoweb.nl

Color Concentrated Solar Cells (CCSC)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

 • *****
 • 3.076
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
  • Neoweb
Color Concentrated Solar Cells (CCSC)
« on: August 21, 2009, 11:27:45 AM »
Color Concentrated Solar Cells (CCSC)
Ik heb een idee voor het optimaal gebruik maken van zonlicht voor het opwekken van energie met behulp van zonnecellen. Daarbij gebruik makend van een (fresnel) lens, een paraboolspiegel en een prisma.

Hoe werkt de Color Concentrated Solar Cell? (CSSC)
Zonlicht valt op een fresnel en concentreert het licht in een paraboolspiegel. Deze paraboolspiegel concentreert het licht nog verder maar weer terug door een gat in de (fresnel)lens naar een prisma. Deze prisma splitst het licht in verschillende kleuren die elk naar hun eigen gespecialiseerde zonnecel voor die betreffende kleur licht gaan.
Offline michel

 • ***
 • 166
 • +22/-0
 • Gender: Male
Re:Color Concentrated Solar Cells (CCSC)
« Reply #1 on: August 22, 2009, 08:42:07 PM »
Na aanleiding van jouw idee ben ik gaan speuren en kwam deze tekst tegen bij http://www.zonnepanelen-info.nl/zonnecellen/

Het rendement verhogen
Het hoogste rendement is te halen met zonnecellen die als een soort zeef opereren. Deze cellen bestaan uit diverse lagen van verschillend materiaal, die elk een deel van het zonlicht omzetten in elektriciteit. Verschillende materialen hebben immers verschillende energietoestanden en absorberen dus verschillende golflengtes. Op deze manier wordt dus een groter deel van het zonlicht benut (geabsorbeerd), in plaats van teruggekaatst. Een variant op deze techniek maakt gebruik van een prisma om het licht te splitsen voordat het het paneel bereikt. Elke lichtsoort valt op een ander type zonnecel, zodat ook hier een groter gedeelte van het zonlicht benut wordt. Met deze technieken kunnen zonnecellen met een rendement van maarliefst 40% worden gerealiseerd. Panelen gebaseerd hierop zijn echter zo duur, dat ze nog niet interessant zijn voor dagelijkse toepassingen.

Een andere, goedkopere, methode om het rendement van de zonnepanelen te verhogen, is het bundelen van zonlicht door optische instrumenten (lenzen, spiegels). Gebundeld licht is immers sterker en kan dus in principe meer elektronen 'losweken' uit het paneel. Door de zonnecellen in het brandpunt van het optische systeem te plaatsen, kan de opbrengst dus substantieel worden verhoogd. In Australiƫ is men bezig met een centrale die de zon als het ware 'volgt' en het licht dus continu gefocust houdt op de panelen. Deze installatie moet zo'n 154 MW gaan leveren.