Neoweb.nl

Moleculair koken

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kim

  • *
  • 4
  • +1/-0
Moleculair koken
« on: September 16, 2009, 03:40:28 PM »
Hallo,

ik ben van plan om mijn ProfielWerkStuk van het VWO te doen over moleculair koken, omdat ik heel erg van koken houdt en omdat ik het interessant vind om te weten op welke verschillende manieren je voedsel kunt bereiden. Ik denk dat het voor mijn PWS ook belangrijk is om te weten wat er bijvoorbeeld met de eiwitten gebeurd.

Heeft u misschien tips hoe ik dit kan achterhalen?
Of misschien bruikbare bronnen of filmpjes??

Alvast bedankt!

kim_van_lent@msn.com

Offline Robert

  • *****
  • 3.071
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
Re:Moleculair koken
« Reply #1 on: September 19, 2009, 09:49:47 AM »
Normaal zit eiwit in strengen gevouwen. Ieder eiwit heeft zo z'n eigen 3d-structuur.
Als je eiwit kookt, dan verandert deze 3-dimensionale structuur. De eiwitstrengen klappen open / ontvouwen zich. En bij het afkoelen stolt de nieuwe 3d-structuur. Het eiwit van een ei wordt dan wit.
Maar ook vlees bevat eiwit. Als je gehaktballetjes (rood vlees) in de kokende soep doet, worden ze grijzig. (door het eiwit)

Wat er precies met eiwit gebeurd door het sterk af te koelen weet ik niet.

Verder zou je gewoon een paar restaurants die moleculair koken op kunnen bellen, om te vragen wat zij nu precies doen. Ik denk dat ze misschien wel openstaan om uitleg te geven over moleculair koken.

Verder is er natuurlijk het topic hier op neoweb over moleculair koken
« Last Edit: September 19, 2009, 10:01:27 AM by Robert »

Offline Kim

  • *
  • 4
  • +1/-0
Re:Moleculair koken
« Reply #2 on: September 23, 2009, 11:49:01 AM »
Hallo Robert,

enorm bedankt voor de bruikbare info!
Ik ga vandaag wat koks en dergelijke mailen.
Er zijn gelukkig veek mensen die ons info kunnen en willen geven.

Nogmaals bedankt!

Groeten, Kim van Lent.

Offline Robert

  • *****
  • 3.071
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
Re:Moleculair koken
« Reply #3 on: September 25, 2009, 08:41:38 AM »
Beste Kim,

Als je nog extra informatie voor ons hebt over moleculair koken, zou het ook fijn zijn als je dit met ons wilt delen.
We hebben hier op neoweb bijvoorbeeld een aantal infopages, waar een verhaal met duidelijke informatie over moleculair koken zeker bij past.

Zie
http://www.neoweb.nl/infopages/index.html