Neoweb.nl

EU wil komende 10 jaar 16 miljard euro steken in zonne-energie

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
EU wil komende 10 jaar 16 miljard euro steken in zonne-energie
« on: October 14, 2009, 11:56:34 AM »
EU wil komende 10 jaar 16 miljard euro steken in zonne-energie
De Europese Unie wil 50 miljard euro extra investeren in schonere technologie├źn, waarvan 16 miljard in zonne-energie. De plannen moeten de klimaatverandering tegengaan en de EU minder afhankelijk maken van olieproducenten.

Vlag Europese UnieDe Europese Commissie wil tussen 2010 en 2020 zestien miljard euro steken in zonne-energie, als onderdeel van een pakket investeringen om de klimaatverandering tegen te gaan. In totaal wil de EU 50 miljard euro extra investeren in schonere technologie├źn; de investeringen in schone energie stijgen daarmee van drie miljard naar acht miljard euro per jaar. De aankondiging komt in de aanloop naar de klimaattop in december in Kopenhagen.

In windenergie moet zes miljard euro worden gestoken en de commissie wil twee miljard euro reserveren voor het beter laten samenwerken van de nationale elektriciteitsnetwerken. Bio-energie moet een extra impuls krijgen van negen miljard euro en voor opslag van co2-uitstoot moet dertien miljard euro worden vrijgemaakt. Zeven miljard euro is gereserveerd voor de ontwikkeling van kernreactoren van de vierde generatie, die veiliger zouden moeten zijn dan eerdere types.

De Europese Commissie heeft naast bestrijding van de klimaatverandering ook nog andere redenen voor de voorgestelde investeringen: het wil minder afhankelijk worden van energieproducenten van buiten de Europese Unie en het plan zou voor 600.000 extra banen zorgen. Energiebedrijven zouden de volgens de commissie benodigde investeringen echter niet alleen kunnen opbrengen, reden voor de commissie om zelf met dergelijke plannen te komen. De financiering van de plannen moet wel voor een deel komen van de private sector, zoals de energiebedrijven, en voor een ander deel van de lidstaten en uit de EU-kas.

bron : Tweakers.net

Zie ook:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/09/437&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
http://en.wikipedia.org/wiki/Generation_IV_reactor
http://en.wikipedia.org/wiki/Fusion_power