Neoweb.nl

(Goedkope) kunststof zonnecellen op rol

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.076
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
    • Neoweb
(Goedkope) kunststof zonnecellen op rol
« on: February 14, 2010, 11:29:35 AM »
(Goedkope) kunststof zonnecellen op rol
Er zijn diverse bedrijven actief in het ontwikkelen van kunststof zonnecellen die op rol geleverd kunnen worden.
Deze zonnecellen zijn minder efficient dan traditionele harde zonnecellen, maar omdat ze zo goedkoop geproduceerd kunnen worden, kunnen ze goed concurreren qua prijs/energieopbrengst.

Nuon Helianthos Zonnecellen op rol
Zo is er bijvoorbeeld een 100% dochter van Nuon : Helianthos, die zonnecelfolie produceert.
Nuon Helianthos ontwikkelt zonnecelfolie. Dit flexibele materiaal bevat ultra-dunne actieve lagen (30 tot 50 maal dunner dan een menselijke haar) die licht in elektriciteit omzetten.
Behalve de ontwikkeling van de zonnecelfolie wordt ook een proces ontwikkeld, waarmee de folie 'aan de rol' geproduceerd kan worden. Dit biedt voor grootschalige productie aanzienlijke voordelen.

zie: http://www.nuon.com/nl/het-bedrijf/innovatieve-projecten/helianthos.jsp

Konarka flexibele zonnecellen
Konarka Technologies uit Massachusetts kan dunne zonnecellen met een inkjetprinter op plastic film produceren. In 2005 ontving het bedrijf al de Breakthrough Award van het Amerikaanse tijdschrift Popular Mechanics voor de technologische doorbraak van zonne-energie die op plastic film geprint kan worden.

De zonnecellen zijn heel gevoelig zodat ook bij minder zonlicht energie kan worden opgewekt. Bovendien zijn ze goedkoper en makkelijker te produceren in massaproductie. De nieuwe technologie van Konarka Technologies, mede opgericht door de Nobelprijswinaar voor Chemie  Dr. Alan J. Heeger, betekent een aanzienlijke besparing in materiaal en ontwikkelingskosten, omdat het voortborduurt op bestaande technologie die al toegepast wordt in de inkjetprinter.

zie: http://www.konarka.com/