Neoweb.nl

OLED-Schermen weer een stap dichterbij!

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
OLED-Schermen weer een stap dichterbij!
« on: April 28, 2004, 10:04:26 PM »
Philips meldt doorbraak met OLED-schermen

Bron: Philips & Tweakers

Philips heeft een persbericht de deur uit gedaan waarin het bedrijf meldt een flinke stap voorwaarts te hebben gemaakt met OLED-technologie. Onderzoekers van Philips hebben op een tweetal manieren de efficiëntie van de OLED's aanzienlijk verbeterd. Allereerst gebruiken de nieuwe OLED's een nieuw type anodelaag dat efficiënter omspringt met energie. Standaard OLED's hebben slechts een efficiëntie van circa twee à vier procent, maar met behulp van de nieuwe anodelaag gaat dit getal omhoog naar circa twaalf procent.

De tweede verbetering qua efficiëntie wordt tot stand gebracht door gebruik te maken van zowel fluorescentie als fosforescentie om licht te produceren. Standaard wordt gebruik gemaakt van een polymeer dat door middel van fluorescentie licht produceert. Dit materiaal zal echter niet alle energie omzetten naar zichtbaar licht. Om ook de onzichtbare fotonen te gebruiken voor het produceren van licht wordt een fosforescerend materiaal toegevoegd dat deze fotonen omzet naar zichtbaar licht. Een eis hierbij is wel dat de fotonen geproduceerd door het fluorescerende materiaal een hoger energieniveau hebben dan het gewenste energieniveau.

Hierdoor was het tot op heden vooral moeilijk om groene en blauwe OLED's te produceren die gebruik maken van deze eigenschap aangezien de golflengte van beide kleuren relatief kort is. Met behulp van de nieuwe polymeer dat door Philips is ontwikkeld in samenwerking met TNO kunnen nu ook groene OLED's gemaakt worden die gebruik maken van zowel fluorescentie als fosforescentie om efficiënt licht te produceren. Verwacht wordt dat ook de kleur blauw binnenkort van deze techniek kan profiteren door het verder verbeteren van het nieuwe polymeer.

Philips-onderzoeker Eric Meulenkamp verwacht dat, mede dankzij de twee bovenstaande ontwikkelingen, de efficiëntie van OLED's in de toekomst bijna kunnen vertienvoudigen zonder de technologie en het productieproces complexer te maken. Samen met andere ontwikkelingen die eraan zitten te komen op OLED-gebied zou dit OLED-technologie de voorsprong kunnen geven op LCD-technologie in de toekomst.

link naar persbericht van Philips:
http://www.research.philips.com/InformationCenter/Global/FNewPressRelease.asp?lArticleId=2938&lNodeId=774

Offline alcos

  • *
  • 2
  • +3/-0
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Re: OLED-Schermen weer een stap dichterbij!
« Reply #1 on: March 23, 2005, 11:51:47 PM »
hier de nieuwste vooruitgang van oled

http://www.universaldisplay.com/video/2002foled257.wmv