Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Ruimtevaart en Sterrenkunde in al haar facetten. Van sateliet tot sterrenstelsel => Topic started by: nilez on November 18, 2004, 10:54:59 AM

Title: Industriële revolutie maar dan voor de ruimte
Post by: nilez on November 18, 2004, 10:54:59 AM
Zullen de 2 decennia rond de milleniumwisseling
aangegeven worden als een soort industriële revolutie maar dan voor de ruimte. Kijk maar naar wat er allemaal gebeurt. Karretjes op Mars, privatisering van de ruimte etc. Wat denken jullie ervan?
Title: Re: Industriële revolutie maar dan voor de ruimte
Post by: sparky on January 20, 2005, 05:31:57 PM
Ruimte-onderzoek begon eigenlijk al duizenden jaren geleden.
Denk aan Stone-henge, de Kelten, Pyramides etc.

Een tijdlang heeft het onderzoek stilgelegen, omdat de kerk nieuwe theorien verbood.
De aarde was het middelpunt van het universum en daarmee BASTA!

Pas toen Huygens en andere briljante wetenschappers met empirische feiten kwamen en daarmee een nieuw wetenschappelijk fundament creeerden, kon ruimte-onderzoek echt van start gaan.
Met de telescopen kon men verder kijken en de hemellichamen en hun omloopbanen beter volgen. Nieuwe planeten werden ontdekt, en ook werden manen rondom andere planeten ontdekt. Het bleek dus dat de Aarde met haar maan eigenlijk niet echt iets bijzonders was. (afgezien van de ideale omstandigheden voor leven hier op aarde)

De ruimtevaart is eigenlijk echt van start gegaan door toedoen van de koude oorlog tussen Rusland en Amerika. Ook Kennedy heeft een enorme impuls gegeven aan de ruimtevaart.

De afgelopen decennia zie je inderdaad steeds meer ontdekkingen en technologische ontwikkelingen in de Ruimtevaart.

Het robotje op Mars is een hele prestatie, maar een is eigenlijk niet meer dan een bestuurbaar autootje met een hoop dure apparaten erop, in een stuiterende luchtbal laten vallen op de planeet Mars, en daarna hopen dat het apparaat nog werkt. (De ESA versie heeft het niet gehaald)
Er worden al decennia lang sondes en andere objecten de ruimte ingeschoten. Op zich dus niets nieuws meer.

Ik vindt een echte doorbraak de X-Prize. En het resultaat ervan. Ik denk dat niet veel mensen het beseffen, maar de vluchten van SpaceShipOne op 29 september en 4 oktober 2004 zijn echt het begin van de particuliere ruimtevaart!  (100 km hoog)
De opvolger van de XPrize is het Amerikaanse "America’s Space Prize" waar je 50 miljoen dollar mee kan winnen. Je moet dan wel 2 rondjes rond de aarde draaien op 400km hoogte. En binnen 60 dagen moet je dit grapje nog een keer kunnen herhalen.

Je ziet nu zelfs bedrijven en personen die geld investeren in commerciele ruimtevaart, zoals Richard Branson.

Ik denk dus wel dat deze jaren de geschiedenis boeken in zullen gaan als het begin van de particuliere ruimtevaart.

Daarnaast is het ISS natuurlijk ook een grote stap voorwaarts. Door het bundelen van krachten van verschillende naties, krijg je veel meer gedaan.

Title: Re: Industriële revolutie maar dan voor de ruimte
Post by: mansan on January 20, 2005, 11:00:05 PM
Idd, de particuliere ruimtevaart lijkt nu echt definitief begonnen te zijn.
Met de opvolger van de X-prize staan de ruimteliefhebbers nog schone tijden te wachten.  De 1ste X-prize was knap, en een eerste stap.  Maar de 2de X-prize belooft pas echt revolutionair te worden.

Weet je wat nog beter zou zijn, de eerste particuliere maanrobot of iets dergelijks, dat aan de aantrekkingskracht van de aarde kan ontsnappen.

Over het ISS ben ik eigenlijk minder te spreken.
Ik vraag me af hoeveel experimenten daar werkelijk nog uitgevoerd worden.
slechts 2 bemanningsleden, om de haverklap problemen, ...

Niet echt ideaal lijkt me?