Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: bashanna on April 19, 2005, 09:25:43 AM

Title: Op zoek naar genetische oorzaken hart- en vaatziekten
Post by: bashanna on April 19, 2005, 09:25:43 AM
Op zoek naar genetische oorzaken hart- en vaatziekten

bron:Gazet van Antwerpen

De Europese Commissie heeft voor de komende 4 jaar 9 miljoen euro uitgetrokken voor een onderzoek in 16 onderzoeksgroepen uit 7 landen naar de genetische factoren die leiden tot een verhoogd risico op een hartinfarct. Voor ons land participeren het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie en het Laboratorium voor Tromboseonderzoek van de K.U.Leuven aan het onderzoek.

Het onderzoeksproject spitst zich toe op de rol van de bloedplaatjes omdat die belangrijk zijn bij de bloedstolling en wellicht dus ook de ernst van klontervorming in bloedvaten bepalen. Onderzoek moet uitwijzen welke genen precies bijdragen tot het functioneren van de bloedplaatjes. Daarna moeten de eiwitkettingen van die genen ontcijferd worden en moet hun rol in celaire netwerken bepaald worden.