Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Ruimtevaart en Sterrenkunde in al haar facetten. Van sateliet tot sterrenstelsel => Topic started by: Robert on July 26, 2005, 03:34:36 PM

Title: Vandaag de lancering van de Space-Shuttle
Post by: Robert on July 26, 2005, 03:34:36 PM
Zal het dan eindelijk lukken? Volg vanaf vanmiddag 16:30 het journaal, met een live verslag van de lancering van de Space-Shuttle.

Het ruimteveer Discovery van de NASA is klaar voor de lancering. Alleen regen kan voor vertraging zorgen.

Als alles goed gaat, zal dit de eerste vlucht van een space shuttle sinds de ramp met de Columbia in 2003 zij.

De lancering is gepland om 10.39 uur (16.39 Nederlandse tijd). Eerder deze maand werd in het Kennedy Space Center beslist de lancering uit te stellen wegens een niet goed functionerende brandstofsensor. De oorzaak van het euvel hebben deskundigen niet kunnen achterhalen.

Als het probleem zich opnieuw voordoet, zal de NASA de lancering daar niet meer voor uitstellen. Aan boord zijn vier van die sensoren, terwijl er maar twee nodig zijn. Niettemin zou de NASA door lancering van een shuttle met 'slechts' drie werkende branstofsensoren afwijken van het veiligheidsreglement.

Het tijdstip valt deze keer in de openingstijden van de ruimtevaartexpositie Space Expo in Noordwijk, waar de bezoekers de lancering op een groot scherm kunnen volgen. Ook voor het Europese ruimtevaartagentschap ESA is de lancering van de Space Shuttle van belang. Het ruimteveer speelt een rol bij de verdere opbouw van het internationale ruimtestation ISS.

Title: Re: Vandaag de lancering van de Space-Shuttle
Post by: Robert on July 26, 2005, 04:53:26 PM
De lancering van de spaceshuttle is voorspoedig verlopen.
Het afstoten van de hulpraketten, normaal een kritiek moment, verliep ook vlekkeloos.
Spectaculair was de camera die op de draagraket bevestigd was en de tijdens de gehele lancering een oogje in het zeil hield.
Na een kleine 10 minuten was de spaceshuttle aangewezen op eigen vermogens en werd de laatste separatie een feit.
De missie zal 12 dagen duren, maar de spannendste 10 minuten zitten er al vast op!

Nu maar hopen dat ze bij terugkeer in de dampkring ook geen problemen ondervinden.