Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Ruimtevaart en Sterrenkunde in al haar facetten. Van sateliet tot sterrenstelsel => Topic started by: bashanna on November 22, 2005, 11:17:14 PM

Title: digitaal struinen op de maan
Post by: bashanna on November 22, 2005, 11:17:14 PM
Gratis naar de maan
 
bron:planet.nl
 
Altijd al de maan willen bezoeken maar geen geld voor een ruimtereis? De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA komt met de oplossing. Vanachter uw pc kunt u de maan bezoeken, inzoomen en de verschillende kraters induiken.
Het NASA-programma World Wind (http://www.worldwindcentral.com/hotspots/), de tegenhanger van Google Earth (http://earth.google.com/), maakte het al mogelijk om over de meest verlaten plekjes van de aarde te struinen, inmiddels kan ook de maan worden bezocht.

Clementine
De ruimtevaartorganisatie heeft een database opgesteld met 1.8 miljoen foto’s en andere gegevens van de maan. De enige benodigdheden zijn een pc en een breedband internetverbinding. De beelden zijn afkomstig van de satelliet Clementine (http://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/clementine.html), die in de jaren negentig ongeveer twee maanden rond de maan heeft gecirkeld.

“We hebben de beste beelden van Clementine geselecteerd”, aldus projectmanager Patrick Hoogan. “Dit is een primeur”. Voorlopig wordt het programma alleen ondersteunt door Microsoft Windows, maar de NASA werkt aan een versie voor Apple en Linux.

Vanachter de pc kan de kijker de maan van iedere hoek bekijken. Ook de gedeeltes van de maan die normaal gesproken vanaf de aarde onzichtbaar zijn.
 
Title: Re: digitaal struinen op de maan
Post by: Robert on November 24, 2005, 04:52:32 PM
Er is toch ook een organisatie die stukjes 'maan' verkoopt? Als dat uberhaupt rechtsgeldig is.