Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Transport van automobiel tot vliegtuig en van duikboten tot containerschepen => Topic started by: Robert on December 22, 2005, 09:05:36 AM

Title: Roetfilter in 2008 standaard in Europese diesels
Post by: Robert on December 22, 2005, 09:05:36 AM
Roetfilter in 2008 standaard in Europese diesels

bron:nu.nl

BRUSSEL - De roetfilter wordt vanaf eind 2008 standaard in nieuwe modellen dieselauto's. De Europese Commissie heeft woensdag nieuwe uittstootnormen voorgesteld, waarvoor de filter onmisbaar is. Aan de diesels komt dan wel een extra prijskaartje te hangen van ongeveer 390 euro, aldus vice-voorzitter G√ľnter Verheugen van de Europese Commissie woensdag bij de presentatie.

Diesels met de zogeheten euro-5 normen mogen 80 procent minder stofdeeltjes uitstoten dan in de huidige euro-4. Ook andere schadelijke gassen mogen minder in de lucht komen.

"Dit is een drastische en belangrijke stap om Europa schoner te maken", zei Verheugen. Hij stelde dat de eisen technisch haalbaar zijn. Europa heeft volgens hem een voorlopersfunctie in de wereld met deze eisen. "Veel andere landen kijken naar ons".