Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Klimaat, wereldproblematiek, milieu, oorlogen, rampen, epidemien, etc. => Topic started by: Peter on January 30, 2007, 10:34:11 AM

Title: Gletsjers smelten steeds sneller
Post by: Peter on January 30, 2007, 10:34:11 AM
Gletsjers smelten steeds sneller

De gletsjers in de wereld smelten sneller door de klimaatveranderingen dan tot dusver gedacht. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de Verenigde Naties. De studie toont volgens de volkerenorganisatie aan dat de wereld niet langer kan wachten met nieuw klimaatbeleid.De VN houden volgens een maandag verschenen persbericht tientallen gletsjers in de gaten om de trends te kunnen volgen. In 2005 nam de gemiddelde dikte van de onderzochte ijslagen af met circa 66 centimeter. Sinds 1980 is er sprake van een verdunning met 10,5 meter. Het verlies aan ijs is momenteel 1,6 maal sneller dan in de jaren negentig en ongeveer zes maal sneller dan in de jaren tachtig.

De verwachting is dat de gletsjers nog sneller zullen krimpen de komende jaren, zeker nu het ene warmterecord na het andere sneuvelt in de wereld.

Bron: ANP