Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Klimaat, wereldproblematiek, milieu, oorlogen, rampen, epidemien, etc. => Topic started by: Digihans on February 27, 2007, 09:34:44 AM

Title: Nasa voegt klimaatinfo toe aan Google Earth
Post by: Digihans on February 27, 2007, 09:34:44 AM
Nasa voegt klimaatinfo toe aan Google Earth

Bron: ZDNet & Tweakers.net

De Nasa heeft nieuwe informatie voor gebruikers van Google Earth ter beschikking gesteld. Het is nu mogelijk verschillende klimaatgegevens, zoals zeewatertemperatuur, bijna-realtime op het scherm te krijgen.

De data is afkomstig van Modis - Moderate-resolution Imaging Spectroradiometer - een apparaat op Nasa's Terra- en Aqua-satellieten. De gegevens maken deel uit van het Near Earth Observation-programma van de Nasa. Een programma waarin de ruimtevaartorganisatie vanuit de ruimte verschillende klimatologische veranderingen in de gaten houdt. De data afkomstig van dit onderzoek is voor iedereen gratis beschikbaar. De meest recente toevoegingen, die via kml-bestanden ook in Google Earth te zien zijn, zijn zeewatertemperatuur, de concentratie Cholorphyl - een indicatie van de hoeveelheid plankton in de zee - de samenstelling van het wolkendek en de sneeuwbedekking.

In totaal worden binnen het Neo-programma 22 verschillende klimatologische gegevens verzameld. De meeste van deze gegevens waren al geruime tijd beschikbaar zijn via World Wind, een applicatie van Nasa waarmee ook een 3d-beeld van de aarde kan worden getoond. De meest nauwkeurige datasets hebben een resolutie van 1 vierkante kilometer en een tijdsinterval van 5 minuten.

links:
Modis (Moderate-resolution Imaging Spectroradiometer) (http://modis.gsfc.nasa.gov/)
Terra satellieten (http://terra.nasa.gov/)
Aqua satellieten (http://aqua.nasa.gov/)
Near Earth Observation (http://neo.sci.gsfc.nasa.gov/)
World Wind (http://www.worldwindcentral.com/wiki/World_Wind)