Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => biotechnologie, genetische manipulatie, medische biologie, biochemie, pharmacy, homeopathie => Topic started by: harbosma on March 05, 2004, 01:11:09 PM

Title: Bacterie wordt nieuwe medische bondgenoot
Post by: harbosma on March 05, 2004, 01:11:09 PM
Nieuwe bondgenoot: Bdellovibrio bacteriovorus

Deze bacterie kan worden ingezet bij het bestrijden van ziekten. Het is een parasitaire bacterie: hij gebruikt andere bacteriën, meestal ziekteverwekkers, als gastheer. De bacterie 'boort' met enzymen een gat in de celwand van zijn gastheer en dringt naar binnen. Hij nestelt tussen de celwand en celmembraan. De baterie maakt vervolgens enzymen die biomoleculen van de prooi - zoals eiwitten, suikers en DNA - afbreken. Hiervan maakt de bacterie zijn eigen bouw/brandstoffen. Wanneer de bacterie groeit, kan hij zich splitsen in drie tot wel twintig nieuwe bacteriën.

Het mooie is dat ze geen menselijke, dierlijke of plant cellen aanvallen, maar alleen andere (ziekteverwekkende) bacteriën. Het voordeel is ook dat ziekteverwekkers niet resistent kunnen worden voor Bdellovibrio bacteriovorus, aangezien hij niet met gif werkt.

Op het plaatje hieronder zijn de Bdellovibrio bacteriovorus als gele bacteriën te zien.

(http://home.hetnet.nl/~harmen-bosma/Bdellovibrio%20bacteriovorus.jpg)