Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Economie, veiligheid, micro-, macro economie, marketing, geld, betalingsvormen, beveiliging, security => Topic started by: Digihans on March 10, 2008, 04:58:23 PM

Title: Alles over de OV-chipkaart / OV-chipkaart hacks / OV-Chipkaart hacken
Post by: Digihans on March 10, 2008, 04:58:23 PM
Hacker: ov-chipkaart ook met goedkope middelen te kraken

Een van de krakers van de Mifare-chip, die gebruikt wordt voor de Nederlandse ov-chipkaart, weerspreekt de conclusie van het TNO-rapport dat een snelle hack dure apparatuur zou vergen.

Karsten Nohl, die aan de Universiteit van Virginia studeert, heeft een document gepubliceerd waarin hij een aanval beschrijft die de geheime sleutels van de Mifare Classic 4k-chip binnen minuten ontfutselt en die met een gewone desktop-pc uit te voeren is. Daarmee spreekt hij TNO's conclusie tegen dat er voor zesduizend euro aan apparatuur nodig is om de sleutels binnen korte tijd te verkrijgen. Trans Link Systems, verantwoordelijk voor de invoering van de ov-chipkaart, stelde op basis van deze conclusie dat de invoering van het systeem gewoon kan blijven doorgaan en dat er binnen een jaar of twee een beter beveiligde rfid-chip ingevoerd gaat worden.

Dieven kunnen de sleutels bijvoorbeeld gebruiken om gestolen opgeladen chipkaarten te kopiëren, aldus Nohl tegenover Webwereld. Waarschijnlijk is het niet mogelijk om lege kaarten weer op te waarderen, vanwege de controle hierop door vervoersmaatschappijen. Zijn aanval gaat ervan uit dat de eerste bit van de stroombits die het Mifare Classic-algoritme voor de sleutel produceert, verkregen is. Deze bit wordt gecombineerd met een willekeurige bit die door de lezer gegenereerd wordt.

Eerder lieten Karsten Nohl en Henryk Plötz al zien dat een aanvaller achter dat willekeurige getal kan komen. Met de nu door Nohl beschreven methode is het mogelijk tot aan 32bits van de sleutel te verkrijgen. Een reeks van 12bits bleek extra kwetsbaar: na het verkrijgen hiervan is het volgens Nohl mogelijk binnen dertig seconden op een Fpga of enkele minuten op een doorsnee pc de overige ruimte van de sleutels van 36-bits in te vullen. Nohl gaat zijn hack pas in de zomer demonstreren. Hij wil de betrokken partijen eerst de tijd geven om te handelen.

bron: tweakers.net (http://core.tweakers.net/nieuws/52325/hacker-ov-chipkaart-ook-met-goedkope-middelen-te-kraken.html)

links:
http://webwereld.nl/download/free/Mifare.Cryptanalysis.pdf
http://webwereld.nl/articles/50228/ov-chipkaart-definitief-gehackt.html
Title: Re: Alles over de OV-chipkaart / OV-chipkaart hacks / OV-Chipkaart hacken
Post by: Digihans on March 10, 2008, 05:01:55 PM
nog wat gerelateerde links over de OV-chipkaart in het algemeen. En het kraken van de ov-chipkaarten.

http://www.ov-chipkaart.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/OV-chipkaart
http://www.9292ov.nl/9292OV1063.asp
http://www.infrasite.nl/news/news_article_rss.php?ID_nieuwsberichten=9278
http://www.translink.nl/media/bijlagen/nieuws/TNO_ICT_-_Security_Analysis_OV-Chipkaart_-_public_report.pdf
http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article892261.ece/OV-chipkaart_definitief_gekraakt_door_Nijmeegse_onderzoekers
http://www.ns.nl/servlet/Satellite?cid=1086595970898&pagename=www.ns.nl%2FPage%2FArtikelPage_www.ns.nl&p=1086595970888&lang=nl&c=Page
http://www.ret.nl/?id=69
http://frontpage.fok.nl/nieuws/88760