Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Klimaat, wereldproblematiek, milieu, oorlogen, rampen, epidemien, etc. => Topic started by: Robert on November 02, 2008, 03:37:53 PM

Title: Megatonnen broeikasgas door eten vlees en vis
Post by: Robert on November 02, 2008, 03:37:53 PM
Megatonnen broeikasgas door eten vlees en vis

Den Haag - Het eten van vlees, zuivel en vis draagt aanzienlijk bij aan de klimaatverandering. De consumptie van dierlijke producten in Nederland leidt jaarlijks tot de uitstoot van 10 megaton kooldioxide (CO2). Dat is zeker 6 procent van het totaal aan broeikasgassen dat Nederland uitstoot.

Dat rapporteert het bureau Blonk Milieu Advies in opdracht van de ministeries van VROM en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Als iedere Nederlander een dag per week geen vlees eet, meldt het bureau, zou dat al 0,6 megaton aan schadelijke stoffen in de lucht schelen. Een week veganistisch eten (ook geen eieren, kaas of melk) scheelt ruim een megaton.

Ook maakt het land van herkomst van het vlees veel verschil. De productie van een Nederlands kippeboutje veroorzaakt veel minder broeikasgassen dan een Braziliaanse biefstuk. Daar staat tegenover dat een koe in Brazilië veel meer ruimte heeft in de wei, dan een Nederlands dier in een hok.

De bio-industrie is in die zin beter voor het milieu: meer dieren op één plek werkt energiebesparend, zegt onderzoeker Hans Blonk. ‘Maar we hebben natuurlijk graag dat dieren het goed hebben.’ Minder vlees eten kan dus de uitstoot van CO2 verminderen, hoewel ook in veel vleesvervangers dierlijke producten zijn verwerkt.

Als iedereen de hele week veganistisch eet bedraagt de reductie aan kooldioxide waarschijnlijk zes megaton per jaar, meldt het rapport. Maar ook plantaardige voeding leidt tot CO2-uitstoot. ‘Als iedereen plantaardig eet, heb je de sojaproblematiek nog niet opgelost.’ Blonk verwijst hiermee naar het kappen van regenwoud, onder meer voor het aanleggen van sojaplantages.

Milieuminister Cramer ziet het onderzoek vooral als informatiebron. Ze vindt dat consumenten goed geïnformeerd moeten zijn, maar dat de overheid keuzen (wel of niet vlees eten) niet moet voorschrijven.

bron: volkskrant.nl (http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1084136.ece/Megatonnen_broeikasgas_door_eten_vlees_en_vis)