Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Huiswerk en Practica. Vragen over natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde of statistiek (het Beta hoekje) => Natuurkunde => Topic started by: harbosma on March 18, 2004, 03:34:27 PM

Title: Wat is stroomspanning
Post by: harbosma on March 18, 2004, 03:34:27 PM
Wat is eigenlijk de definitie van stroomspanning (Volt)?  ???

Daarmee bedoel ik niet U = I x R of iets dergelijks.  ;)

Title: Re:Wat is stroomspanning
Post by: Veyron on March 19, 2004, 12:13:15 AM
als eerst wil ik zeggen dat ik niet wet wat jouw huidige kennis van elektriciteit is daarom:

stroomspanning, hoe kom je hierbij waar of heb je dit vandaan?

t is of stroom of spanning
stroom is A ampere---> verplaatsing van elektronen. (veel mesnen denken dat stroom en dus de elektronen met bijna lichtsnelheid gaan, maar de lading is snel ovbergebrcht maar elektronen leggen slechts een paar centimeter af in 1 minuut.)

en spanning is Volt

en het verbant moet je zo zien:

Een rivier, de grootte(breedte en diepte) van de rivier is de spanning, de stroming in de rivier is het amperage in en draadje. en de bochten en dammen etc staat voor de weerstand.

Dus als je een grote rivier hebt, die nauwelijks stroomd, in vergelijk met een draadje heb je dus veel spanning en nauwelijks stroom en is in verhouding minder gevaarlijk. Maar ga er nooit mee knoeien!!!

Een iets kleinere rivier maar een snelle stroming(een grote bek ofzo) heeft weinig spanning maar wel een dodelijke stroming, in de elektro is dit ook een stuk gevaarlijker, weinig spanning maar erg veel ampere) want waar zou je liever in springen, een rustige rivier of een wilde beek?

dus:

Ampere is de oorzaak dat je dood kan gaan als je fout bezig bent
je kan(met de juiste omstandigheden) 10.000 volt op iemand zetten zonder dat deze ook maar iets aan ovberhoud(behalve rechtopstaande haren ;))

ik weet niet precies wat je bedoelde maar ik hoop dat het duidelijk is nu.

Veyron
Title: Re:Wat is stroomspanning
Post by: Veyron on March 19, 2004, 12:24:56 AM
oh sorry, las het woordje definitie niet.

definitie van stroom is coulomb 1 coulomb =6.3x1018 elementaire ladingen(elektronen)

spanning heeft niet zozeer zo'n definitie als stroom. ik had lang geleden een websote bezocht over de lichtsnelheid, maar op een andere deel stond dat alles terug te leiden was naar coulomb snelheid meter en gewicht(newton) of energie dat weet ik niet meer.maar omdat wij ooit dingen hebben vast gesteld zoa;ls hierboven is er een hoop fout gegaan, als met zo gaat terug rekenen, zo is de constande van Planck niet een energie per tijd ofzo maar een snelheid.

Maar om nou alle natuurkund overniew te schrijven.....

Veyron
Title: Re:Wat is stroomspanning
Post by: harbosma on March 19, 2004, 02:56:48 PM
ahaa, de spanning geeft dus aan hoeveel electronen er zijn?

Dankje.