Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Klimaat, wereldproblematiek, milieu, oorlogen, rampen, epidemien, etc. => Topic started by: Peter on March 27, 2009, 08:52:29 AM

Title: 28 maart, Earth Hour. Een uur lang het licht uit tegen klimaatverandering
Post by: Peter on March 27, 2009, 08:52:29 AM
Zaterdag 28 maart, wordt Earth Hour georganiseerd.
Op die dag zullen 1 miljard mensen in duizenden steden het licht voor 1 uur uitdoen, om een signaal te geven dat regeringen klimaatverandering serieus moeten nemen.

Om 20u30 lokale tijd is het zover, dan worden de lichten in de stad Sydney als eerste gedoofd naar aanleiding van het wereldwijde initiatief Earth Hour. De iconen van de miljoenenstad zoals de Harbour Bridge en het Opera House zullen een uurtje in complete duisternis gehuld zijn. Nadien zullen vele steden overal ter wereld dit voorbeeld volgen en de lichten dimmen. Ook in België zal het op veel plaatsen gedurende een uur donkerder zijn dan je gewoon bent.

Referendum
Earth Hour werd in 2007 voor het eerst in Sydney georganiseerd en is daarna een globaal fenomeen geworden. De organisatoren bestempelen dit initiatief als een soort van wereldwijd referendum waaraan één miljard mensen zullen deelnemen. Door zaterdagavond een uur de lichten te dimmen, kan je als burger stemmen voor het redden van de aarde en de beleidsmakers wakker schudden om actie te ondernemen tegen global warming.

Danii Minogue
In Sydney wordt al weken afgeteld naar het moment dat de lichten gedoofd zullen worden. Een aantal Australische beroemdheden hebben dit jaar hun schouders onder het project gezet zoals Cate Blanchett, Danii Minogue, Abbie Cornish en voormalig toptennisser Pat Rafter. Je merkt dat het initiatief erg leeft als je door de stad wandelt. Overal wapperen vlaggetjes met het logo van Earth Hour en wordt er reclame gemaakt voor allerlei evenementen die speciaal op poten worden gezet om mensen te mobiliseren.

Sirenes
De ferry's geven zaterdag om half negen 's avonds het startschot door hun sirenes te luiden. Dit zal het signaal zijn voor de vier miljoen inwoners van de grootste stad van Australië om de lichten uit te schakelen. Eveneens scholen, universiteiten, kerken en talrijke monumenten zullen verduisterd worden. Verschillende restaurants organiseren etentjes bij sfeervol kaarslicht.

Openingsdans
Tot slot willen we jullie niet onthouden dat ook trouwende Australische tortelduifjes hun steentje bijdragen. Zo zullen Helena Donohue en Steve Trupp hun openingsdans ten beste geven terwijl de genodigden de dansvloer verlichten met stemmige kaarsen. "We kozen deze datum uit om te trouwen en beseften pas achteraf dat dit samenviel met Earth Hour", vertelt het koppel. "We konden er dus net zo goed aan deelnemen". (hlnsydney/kh)

http://www.earthhour.org/
http://www.earthhour.be/

zie ook:
http://en.wikipedia.org/wiki/Earth_Hour