Neoweb.nl

Neoweb wetenschapsforum. Duurzame technologie en innovatieve wetenschappelijke onderwerpen. => Ruimtevaart en Sterrenkunde in al haar facetten. Van sateliet tot sterrenstelsel => Topic started by: harbosma on March 26, 2004, 12:15:27 PM

Title: De Schoonheid van het Heelal: Parelketting
Post by: harbosma on March 26, 2004, 12:15:27 PM
Kosmische parelketting

Houston, Texas (VS) - Ruimtetelescoop Hubble maakt mooie plaatjes van de botsing tussen vrijgekomen gas en de afgestoten schil van een zeventien jaar geleden geëxplodeerde ster.

Zeventien jaar geleden ontdekten astronomen de helderste supernova in meer dan vierhonderd jaar. De camera's van Hubble nemen regelmatig opnamen van de supernova, genaamd SN1987A. Vele jaren voordat de enorme ster ontplofte, was hij een rode reus. Die zwol op een gegeven moment op, koelde af, stootte een schil met materiaal af en kromp daarna ineen tot een blauwe reus. De afgestoten schil verspreidde zich rindom de ster en is zichtbaar als een ring op een afstand van 0,65 lichtjaar van de ster.

Toen de ster verder afkoelde, stortte hij in onder zijn eigen gewicht en daarop volgde de supernova. De intense straling die daarbij vrijkwam, verlichtte de ring zo'n acht maanden later. Inmiddels dooft het restant van de ontplofte ster uit, maar heet gas dat in 1987 bij de sterexplosie vrijkwam, bereikt nu de oude ring. Het gas beweegt men een snelheid van ruim 4000 km/s. Bij de botsing met de ring loopt de temperatuur hoog op. Hubble-opnamen laten zien hoe de ring verandert in een ketting vol parels.
Title: Re:De Schoonheid van het Heelal: Parelketting
Post by: harbosma on May 18, 2004, 11:44:36 AM
Voor prachtige, adembenemende foto's van o.a. sterrenstelsels, nevels, planeten, supernova's en meer, ook beschikbaar in hoge resoluties, surf je naar www.hubblesite.org


Hieronder bijvoorbeeld de veelkleurige Ringnevel (M57)
Title: Re:De Schoonheid van het Heelal: Parelketting
Post by: the eagle on May 18, 2004, 01:35:32 PM
Mooie foto´s  8).
Title: Re: De Schoonheid van het Heelal: Orionnevel
Post by: harbosma on July 07, 2004, 01:24:43 PM
Hier een prachtige foto van de Orionnevel