Neoweb.nl

'2050: geen vis meer in de zeeëen en oceanen'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Peter

  • *****
  • 423
  • +37/-7
  • Gender: Male
  • Meten = Weten
'2050: geen vis meer in de zeeëen en oceanen'
« on: November 03, 2006, 06:08:15 PM »
'Over vijftig jaar geen vis meer'
 
bron:nu.nl
 
Rond het jaar 2050 kunnen visserijen wel inpakken: de zeeëen en oceanen zullen dan (bijna) geen vis meer bevatten. Het is nog niet te laat om het tij te keren, maar er zullen dan wel meteen drastische maatregelen moeten worden genomen.
Halverwege deze eeuw zal er waarschijnlijk bijna niks meer te vissen zijn. Die waarschuwing komt van een internationale groep van wetenschappers. Zij hebben wetenschappelijke data van de afgelopen veertig jaar en historische verslagen van ruim duizend jaar geanalyseerd. De resultaten van dit grote, wereldwijde onderzoek zijn deze week verschenen in het tijdschrift Science. "We zijn al door eenderde van onze voorraad heen, en als we op dit tempo doorgaan zal ook de rest snel op zijn."

Ondergang
De grote boosdoener is namelijk de mens zelf. Door overbevissing en vervuiling van de zeeën is de biodiversiteit van de zeeën - vissen, schelpdieren, vogels, planten en micro-organismen - dramatisch verminderd. Het aantal soorten is met bijna een derde afgenomen. De onderzoekers hebben deze resultaten uit het verleden doorberekend naar de toekomst en komen tot de conclusie dat in 2048 alle soorten voor de ondergang zullen staan.

Van de oorspronkelijke aantallen zal minder dan tien procent over zijn, en ook grote zeezoogdieren als orka's, dolfijnen en zeehonden zullen drastisch in aantal teruglopen. De onderzoekers benadrukken dat de mens niet oneindig door kunnen gaan met het leeghalen van de zeeën en oceanen. Het uitputten van de natuurlijke bronnen in de zee gebeurt op een steeds hoger tempo. Als we zo doorgaan, zal dit de laatste eeuw zijn waarin we wild zeevoedsel tot onze beschikking hebben. Daarna zullen visgerechten, oesters en gevulde krab niet meer dan een zoete herinnering zijn.

Hoe snel alle vissoorten uit een bepaalde zee zijn verdwenen, hangt af van de natuurlijke biodiversiteit. In delen van oceanen waar van nature weinig soorten vis voorkomen, is de schade iets groter dan in gebieden waar het wemelt van de verschillende soorten. Maar ook de ondergang van slechts een paar verschillende vissoorten kan al grote gevolgen hebben. Natuurkundigen waarschuwen dat hekle ecosystemen daardoor verstoord kunnen worden, en dat kan grote gevolgen hebben voor visserijen.

Beschermde gebieden
We zullen 'drastisch anders' met de zee om moeten gaan om deze ontwikkeling te kunnen tegenhouden, aldus de onderzoekers. Zo zouden er meer beschermde gebieden moeten komen, zodat bestaande soorten kunnen overleven. Uit de praktijk is gebleken dat dit ook een effectieve manier is om uitgeputte gebieden te laten herstellen. Een vangstverbod is ook noodzakelijk om bijvoorbeeld de kabeljauw in de Noordzee van de ondergang te redden, stellen de onderzoekers.

Uit verschillende studies is gebleken dat soorten sneller dan verwacht terugkeren naar regio's die door de mens met rust worden gelaten. Afhankelijk van het soort gebied kunnen de populaties van bedreigde dieren binnen drie tot tien jaar weer op peil zijn. En dat heeft ook ogenblikkelijk een positief effect op de economie. Een goed beschermingsproject kan de biodiversiteit met meer dan eenvijfde doen toenemen en de visvangst verviervoudigen. Desondanks is nog geen één procent van alle wateren op de wereld fatsoenlijk beschermd, aldus de onderzoekers.

Wie eet wat?
Uit de cijfers blijkt dat Japan verreweg de grootste consument van zeevoedsel is, op afstand gevolgd door China, de Verenigde Staten, Rusland en Indonesië. maar kijken we naar het aantal vangsten, dan steekt China met kop en schouders boven alle andere landen uit. Volgens de onderzoekers is het voor een groot deel een kwestie van wereldwijde politieke wil om de mariene ecosystemen de nodige bescherming te bieden.

Nog nooit eerder is er zo'n omvangrijke studie uitgevoerd naar de productiviteit van oceanen en hoe die zich in de toekomst zal ontwikkelen. Het is ook uniek dat de wetenschappers historische gegevens van visvangsten hebben gekoppeld aan wetenschappelijke analyses van de ecosystemen op zee. Ook experimenten die tot doel hadden om het marine leven in beschermde gebieden weer tot de oorspronkelijke staat terug te brengen, zijn bij het onderzoek gebruikt.
 

Offline Michiel

  • *
  • 44
  • +5/-0
Re: '2050: geen vis meer in de zeeëen en oceanen'
« Reply #1 on: September 04, 2008, 07:03:22 PM »
De mens eet maar een beperkt aantal vissoorten
In de oceaan zitten veel vissen die door hun samenstelling
niet in aanmerking komen voor menselijke consumptie deze
zijn giftig, bevatten te veel beenderen, het vlees is van slechte kwaliteit
of ze verplaatsen zich niet in scholen zodat het niet winstgevend is om erop te vissen.
De vissen die wij consumeren zullen zo in aantal achteruithollen
dat het vissen erna te duur is en het goedkoper is ze te kweken
De vissoorten waar wij op jagen verplaatsen zich in scholen
door netten rond een school te plaatsen kan men ze vangen
als die vissoorten in te kleine aanwezigheid zijn zal het vissen erop te duur zijn
de benzine van de boot, de visuitrusting enz... zullen kostelijker zijn dan de winst op de vis.
wanneer dat zo komt zullen viskwekerijen de monoplie hebben op vis.