Neoweb.nl

IBM maakt (digitale) prints op nanoschaal

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.794
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
IBM maakt (digitale) prints op nanoschaal
« on: September 13, 2007, 09:31:49 AM »
IBM maakt prints op nanoschaal

Bron: Redactie Tweakers.net

Wetenschappers hebben een methode ontworpen om printdeeltjes ter grootte van zestig nanometer precies te positioneren. De techniek kan gebruikt worden bij de ontwikkeling van nanowires, die de basis kunnen vormen van toekomstige chips.

 Om de efficiĆ«ntie en veelzijdigheid van hun methode te demonstreren, hebben de onderzoekers van IBM samen met wetenschappers van het Zwitserse Instituut voor Technologie een zeventiende-eeuwse tekening van de zon, het alchemistensymbool voor goud, op nanoschaal geprint.

De afbeelding is opgebouwd uit 20.000 gouddeeltjes met elk een diameter van zestig nanometer, grofweg honderd keer kleiner dan een menselijke bloedcel. Volgens IBM hebben ze daarmee het kleinste kunstwerk ooit gecreƫerd dat geprint is op basis van afzonderlijke pigmentdeeltjes. Omgerekend zorgt de techniek voor beelden met 100.000 dpi.

De techniek is gebaseerd op de traditionele manier van graveren. Daarbij worden de ingekraste lijnen van een plaat met inkt of een kleurstof gevuld voor de plaat op het te bedrukken materiaal, of het substraat, geplaatst wordt. 'De pigmentdeeltjes bevinden zich willekeurig verspreid in de lagere delen van de drukplaat', legt Tobia Kraus, lid van het onderzoeksteam, uit, 'Bij ons hoge-resolutieprinten bepaalt een gedirigeerd proces van zelf-assemblage de rangschikking van nanodeeltjes op de printplaat.'

De gehele assemblage wordt vervolgens op het substraat gedrukt, waarbij de positie van de deeltjes behouden blijft. De vinding kan niet alleen van invloed zijn op de ontwikkeling van chipfabricage, maar ook voor biosensoren op nanoschaal en ultrakleine lenzen die licht in optische chips kunnen buigen.