Neoweb.nl

China bouwt snelste supercomputer ter wereld

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
China bouwt snelste supercomputer ter wereld
« on: October 28, 2010, 04:49:07 PM »
China bouwt snelste computer ter wereld

China heeft met de snelste computer ter wereld. De Tianhe-1A is 1,4 keer sneller dan de huidige snelste computer van Amerikaanse makelij.

Tientallen jaren had de Verenigde Staten de eer om de snelste supercomputer ter wereld te bezitten. Na een korte tussenkomst van een Japanse computer in 2004, was de snelste supercomputer toch weer een Amerikaans product. Maar nu lijkt het over met de Amerikaanse heerschappij op het gebied van supercomputers.

China heeft de snelste computer ter wereld gebouwd. Zo meldt de New York Times donderdag.

De Tianhe-1A, gemaakt door de Chinese Universiteit voor defensietechnologie, koppelt erg veel chips aan elkaar. “Dit is een bekende methode om megacomputers te maken, maar deze Chinese versie heeft nog iets extra’s”, zegt Jack Dongarra, computerwetenschapper bij de Universiteit van Tennessee.

Dongarra is tevens beheerder van de lijst van snelste computers ter wereld. “Door data met andere kleinere computers heel snel heen en weer te sturen, is de Tianhe-1A nog sneller.”

Opmars Chinezen op wereldranglijst snelste computers
Begin november wordt de ranglijst van de vijfhonderd snelste supercomputers ter wereld opgemaakt, daarom is het nog niet helemaal zeker, maar Dongarra denkt dat de Chinezen de koppositie zullen overnemen. Extreem snelle supercomputers zijn populair onder wetenschappers, omdat ze veel wiskundige berekeningen tegelijk kunnen voeren.

De Tianhe-1A kan 2,5 maal 10 tot de macht 15 wiskundige berekeningen uitvoeren per seconde. Dit is 29 miljoen keer zo snel als de een van de eerste megacomputers, geproduceerd in 1976, en 1,4 keer zo snel als de huidige snelste computer.

zie ook:
www.top500.org