Neoweb.nl

Computer moet depressieve astronaut behandelen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sciencemike

  • **
  • 93
  • +7/-0
  • Gender: Male
Computer moet depressieve astronaut behandelen
« on: October 09, 2008, 10:22:23 AM »
AMSTERDAM - De NASA test een computerprogramma dat depressiviteit kan herkennen en genezen bij astronauten in de ruimte. De nieuwe software zal op regelmatige basis de stemming van astronauten bepalen met vragen als 'heb je interesse verloren in dingen waar je normaal gesproken van geniet?' en 'ben je elke dag verdrietig?'.

Als de ruimtereizigers neerslachtig zijn, kan het computerprogramma oplossingen aandragen en videobeelden vertonen van psychologen die advies geven. Ook heeft een astronaut de mogelijkheid om afleiding te zoeken door interactieve rollenspellen te spelen met acteurs op het scherm.

De software genaamd Virtual Space Station wordt deze maand voor het eerst getest door astronauten op aarde, zo meldt Discovery Channel.

Het computerprogramma is ontwikkeld door medisch onderzoekers van Harvard University en Dartmouth Medical School.

Neerslachtigheid

Depressiviteit is volgens de makers een veel voorkomend probleem bij astronauten, ook al worden ze voor een missie uitgebreid psychologisch getest. "Astronauten zijn op zich niet vatbaarder voor depressies dan andere mensen ", aldus projectleider en voormalig astronaut Jay Buckey.

"De omgeving waarin ze verblijven is echter nogal veeleisend. Tijdens een missie kunnen veel omstandigheden leiden tot neerslachtigheid."

Er komen maar weinig verhalen naar buiten over depressieve astronauten. Maar begin dit jaar gaf de Amerikaanse ruimtereiziger John Blaha toe dat hij erg neerslachtig en eenzaam was toen hij eind jaren negentig maarliefst vier maanden verbleef het Russische ruimtestation Mir. In de toekomst zullen ruimtemissies - naar bijvoorbeeld Mars - waarschijnlijk nog veel langer duren.

Denkwijze

Volgens Jay Buckey kan het computerprogramma Virtual Space Station astronauten helpen om weer positief te denken tijdens hun verblijf. "De software zorgt ervoor dat je concreet gaat nadenken over wat je te wachten staat en hoe je daar doorheen kunt komen. Als je depressief bent, blijf je vaak hangen in bepaalde denkwijze. Een computerprogramma kan je uit dat patroon helpen en op andere gedachten brengen."

Hoewel Virtual Space Station specifiek is gemaakt voor astronauten , kan soortgelijke software volgens de medische onderzoekers in de toekomst ook 'gewone' patiƫnten helpen op aarde.

bron: nu.nl
michael