Neoweb.nl

Google werkt aan 'slimme' energiemeter

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Google werkt aan 'slimme' energiemeter
« on: February 12, 2009, 12:02:39 PM »
Google werkt aan 'slimme' energiemeter

Google heeft de softwaretool Powermeter gemaakt om consumenten inzicht in hun energieverbruik te geven. Het bedrijf streeft naar samenwerking met fabrikanten van energiemeters maar ook naar open formaten voor energie-informatie.

De tool wordt uitgebracht door Googles filantropische tak Google.org, en het bedrijf verwijst naar zijn mission statement om zijn schreden op dit pad te verklaren: de informatie in de wereld organiseren en voor iedereen toegankelijk en nuttig maken. Het is de bedoeling dat de PowerMeter-software wordt aangesloten op een door een derde partij gemaakte 'slimme energiemeter' - hiertoe zoekt Google samenwerking met meterfabrikanten. De software kan dan gegevens over het totale verbruik per tijdseenheid weergeven, of de consumptie per apparaat.

Google-windmolen Bij de traditionele energiemeting in huishoudens heeft de consument er geen zicht op of hij binnen zijn energiebudget blijft, voert Google aan. Deze situatie wordt vergeleken met het winkelen in een zaak zonder dat er prijzen op de artikelen staan. Onderzoek wijst uit dat gespecificeerde informatie over het energieverbruik in huis tot besparingen van circa tien procent kan leiden. Met PowerMeter wil Google de manier beïnvloeden waarop die informatie wordt weergegeven aan de consument maar ook hoe die wordt opgeslagen: dat moet gebeuren met gebruikmaking van open protocollen en dataformaten.

Google is zich ongetwijfeld bewust van de privacybezwaren die aan het gebruik van slimme energiemeters en het verstrekken van energie-informatie aan de zoekgigant kleven. Het bedrijf benadrukt dan ook dat gegevens over het energiegebruik van consumenten eigendom is van de consumenten zelf. In de huidige Nederlandse wetsvoorstellen omtrent slimme meters zou controle over verbruiksinformatie overigens niet ondubbelzinnig bij de gebruiker te liggen. Google probeert momenteel Californische wetsvoorstellen op dit gebied te beïnvloeden, en tracht ook op federaal niveau het ijzer te smeden terwijl het heet is: nog voor zijn inauguratie riep de Amerikaanse president Obama het congres op om wetgeving te steunen voor de aanleg van intelligente stroomnetten.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://googleblog.blogspot.com/2009/02/power-to-people.html
http://www.google.org/powermeter/cpuc.html
http://www.plugwise.com/