Neoweb.nl

Smart-Dust (wireless nerve-system)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Smart-Dust (wireless nerve-system)
« on: May 14, 2004, 02:53:22 PM »
Draadloze 'smart dust'-sensornetwerken besproken

Bron: C|Net & Tweakers.net

Op C|Net is een artikel over de ontwikkelingen op het gebied van draadloze sensornetwerken verschenen. Al verschillende jaren verrichten heel wat universiteiten en onderzoekscentra studies rond de mogelijkheden van hele hordes intelligente sensoren die hun bevindingen samen verwerken. Toepassingsgebieden zijn onder andere het detecteren van bosbranden, het controleren van pijpleidingen en het vroegtijdig opmerken van een aankomende aardbeving. In essentie gaat het om heel wat miniatuursensors die op strategische plaatsen gemonteerd worden en daar veranderingen in hun omgeving waarnemen. Deze apparaatjes worden echter allemaal uitgerust met een eigen processor, geheugen en een draadloze zender en ontvanger. Met behulp van deze uitrusting kunnen ze data naar elkaar sturen om deze gezamenlijk te analyseren en te verwerken.

Verwacht wordt dat de grootte van deze devices in komende jaren zal afnemen tot de afmetingen van een graankorrel. Door deze verwachte daling van grootte worden dergelijke sensoren ook wel met de term 'smart dust' aangeduid. Deze kleine meettoestellen zouden bijvoorbeeld in asfalt verwerkt kunnen worden om de verkeersdrukte in de gaten te houden, of in waterleidingen verspreid kunnen worden om vervuiling te detecteren. Dust Networks is een van de bedrijven die proberen deze toekomstvisie in realiteit om te zetten. Naast Dust Networks zijn ook bedrijven als Intel en Accenture actief in deze sector, net zoals verschillende universiteiten waaronder de University of California in Berkeley. Ook de Amerikaanse regering is in deze technologie geïnteresseerd, met name in het kader van defensie en de inlichtingendienst. Ondanks al deze inspanningen die gedaan worden, zijn de draadloze sensornetwerken de voorbije jaren niet uit hun testfase geraakt. Deze remming wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoge kosten en technische problemen.

De betrokken bedrijven willen zich nu focussen op het op korte termijn implementeren van sensornetwerken in drie grote marksegmenten, te weten defensie, bouwwerken en industriële uitrusting. In eerste instantie wordt bijvoorbeeld gedacht aan het plaatsen van sensoren in airconditioning, lichtinstallaties en alarmsystemen. Domotica is namelijk het ideale gebied voor deze technologie omdat ze al zo afhankelijk is van sensoren. In principe kan elke sensor namelijk een mote, de term die gebruikt wordt voor de intelligente draadloze sensoren, worden door het toevoegen van wat hardware. Op het gebied van defensie zouden de draadloze sensoren gebruikt kunnen worden voor het inwinnen van informatie over manschappen en uitrusting. In de industrie kunnen sensoren defecten detecteren en doorgeven aan een centrale, waardoor er sneller kan ingegrepen worden.

Het bedrijf Tyco Thermal Controls, dat industriële pijpleidingen aanlegt, wil de draadloze systemen implementeren in de plaats van de peperdure bekabeling, die vanwege de specifieke omgeving, aan heel wat speciale eisen moet voldoen. Om algemeen aanvaard en geïmplementeerd te worden zal men echter wel nog moeten werken aan de prijs, afmetingen en energie-efficiëntie van de meeteenheden. Volgens onderzoekers zullen de devices, die nu nog vijftig tot tachtig dollar per stuk kosten, binnen vijf jaar verkrijgbaar zijn voor één dollar. Aangezien de meeste sensoren op batterijen werken die lange tijd moeten meegaan, ontwierp Dust Networks een batterij die de apparaten gedurende vijf tot tien jaar lang kan voorzien van stroom. Ander onderzoek richt zich op het gebruiken van zonne- en kinetische energie. Al met al is er nog een lange weg te gaan, maar zit er volgens onderzoekers wel toekomst in het 'slimme stof'.

link naar CNET artikel:
http://news.com.com/2100-7343_3-5210536.html?tag=nefd.lede