Neoweb.nl

KPN gaat digitale televisie aanbieden!

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
KPN gaat digitale televisie aanbieden!
« on: June 09, 2004, 02:23:04 PM »
KPN wil digitale televisie aanbieden via de kabel

Bron: KPN & Tweakers.net

KPN heeft vandaag aangekondigd zelf een digitaal tv-programma-aanbod via de kabel te willen exploiteren. Het telecombedrijf heeft bij de grootste kabelbedrijven, waaronder Essent en UPC, een aanvraag voor een offerte ingediend. Samen zouden ze goed zijn voor meer dan negentig procent van de kabelmarkt, wat overeenkomt met een bereik van ruim tachtig procent van de Nederlandse huishoudens. Die kunnen overigens nog niet allemaal digitale televisie ontvangen. Volgend jaar wil KPN beginnen met de eerste diensten, waarbij de leveranciers van de programma's zowel publieke als commerciële partijen zullen zijn.

Volgens het bedrijf geeft de nieuwe Telecomwet telco's de mogelijkheid capaciteit te huren op de Nederlandse kabelnetten. Via ADSL worden reeds proeven gedaan met video-on-demand, maar de beschikbare techniek zou nog niet goed genoeg zijn voor het aanbieden van zenders via het telefoonnetwerk. KPN wil zich daarnaast niet concentreren op één infrastructuur, omdat het een volledig pakket aan diensten wil leveren. Het bedrijf aast ook op een meerderheidsbelang in Digitenne, voor digitale tv en radio via de ether, niet alleen om zenderpakketten aan te bieden maar ook om het netwerk te gebruiken voor het plaatsen van UMTS- en WiFi-antennes.

Of de kabelaars KPN gemakkelijk toelaten tot hun netwerk blijft de vraag. Het telecombedrijf lijkt er zeker van dat er harde onderhandelingen zullen plaatsvinden die uiteindelijk wel tot toegang zullen leiden. Tussenkomst van de telecomwaakhond OPTA wordt daarbij niet uitgesloten. Wat KPN precies gaat aanbieden zal lijken op wat kabelbedrijven nu reeds aanbieden via digitale pakketten: de gebruikelijke binnen- en buitenlandse tv-zenders. Daarbij zouden de tarieven concurrerend zijn. Naast televisie wil het bedrijf ook digitale radio gaan aanbieden.

link naar perbericht op kpn corporate site:
http://www.kpn-corporate.com/nl/pers/?id=2.01&taal=nl&pers_id=624