Neoweb.nl

KPN onderzoekt mogelijke ADSL-opvolgers

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
KPN onderzoekt mogelijke ADSL-opvolgers
« on: October 07, 2004, 10:07:42 AM »
KPN onderzoekt mogelijke ADSL-opvolgers

KPN onderzoekt ADSL-opvolger
 
bron: planet.nl

(P7) KPN onderzoekt twee mogelijke opvolgers van de huidige ADSL om met tientallen Mb/s snel vast internet te gaan brengen.
Dat heeft KPN gisteren bekendgemaakt bij de herlancering van digitale televisie via Digitenne, waarvoor KPN wederverkoper wordt. KPN mag Digitenne van Opta en NMa met korting aanbieden aan haar telefonie- en ADSL-abonnees, zo maakte ze gisteren tijdens een persbijeenkomst in eigen huis in Den Haag bekend.

Los hiervan sprak KPN op vragen van journalisten ook over de toekomst van ADSL en de (nu nog beperkte) mogelijkheden van video on demand. Volgens Jan Wildeboer, manager Strategie & Business Development van het Vaste Net van KPN, onderzoekt zijn bedrijf momenteel twee varianten als opvolger voor de huidige 'ADSL2':


VDSL, waarbij de 'V' staat voor 'very high bit-rate', dat wil zeggen snelheden tot 50 mb/s. Hiervoor moet KPN haar glasvezelnet dat nu voor de 'hoofdwegen' wordt gebruikt, dichter bij de klant brengen;

ADSL 2a: een variant op de huidige ADSL waarbij met betere apparatuur de snelheid is op te voeren naar gelang de abonnee dichter bij de telefooncentrale woont.

Opta en NMa
We spraken Wildeboer gisteren bij de presentatie van KPN TV. Dat was in feite de bekendmaking van een wederverkoop van Digitenne, de digitale ethertelevisie of een bestaande dienst in nieuwe marketing. Digitenne is onbekend bij het volk en KPN gaat dat veranderen, althans in het grootste deel van de Randstad. Digitenne bereikt nu immers nog ruim de helft van de huishoudens in Nederland niet. Het wachten op complete dekking zal duren tot eind 2006, aldus KPN. KPN bezit 40 procent van Digitenne, en is van andere aandeelhouders zoals Nozema afhankelijk voor investeringen in de infrastructuur.

Digitenne kost bij Digitenne zelf per maand minimaal negen euro (bij één tv-toestel) tot vijftien euro (bij drie toestellen), bij KPN is de prijs acht, elf of veertien euro per maand. Elk abonnement is voor aansluiting van maximaal drie toestellen plus de videorecorder. De acht euro geldt voor abonnees die ook ADSL en telefonie van KPN hebben, de elf euro voor abonnees van vaste of mobiele telefonie van KPN en geen KPN ADSL, de veertien euro voor degenen die zonder KPN bellen en internetten.

KPN biedt een gesubsidieerde 'tuner' voor digitale televisie, een Samsung: een exemplaar met een enkele aansluiting voor 40 euro, een eentje met twee ingangen - tv en videorecorder voor tegelijkertijd kijken en opnemen - voor 70 euro. KPN biedt de vijfentwintig tv- en zeventien radiozenders van Digitenne. Er zit een pincode op om het Digitenne pornokanaal voor kinderen en hun vaders af te schermen. KPN begint over twee weken een grote campagne voor KPN TV, ook een aanval op de tv-kabel. Verkoop vindt ook plaats via KPN.com en 0900-0244, en via winkelketens als Mediamarkt, BCC, It's, Expert en Dixons. Beoogde abonnee-aantallen noemt KPN niet.

Met het aanbod van die acht euro per maand - inclusief de marge voor de detailhandel - kan KPN ook de teruggang in vaste telefonie-abonnementen die momenteel plaatsgrijpt, proberen te verminderen. KPN wordt net als UPC een 'triple play' aanbieder, met tv, internet en telefonie. Dit betekent dat de telefonie van KPN gebaat is bij de verkoop van tv-abonnementen. Dit zou problemen kunnen opleveren met de toezichthouders NMa en de Opta.

Volgens Ad Scheepbouwer, voorzitter van de raad van bestuur van KPN, heeft KPN geen expliciete toestemming van NMa en Opta gekregen maar haar Digitenne-aanbod wel voorgelegd aan deze instanties. Tijdens de persconferentie bleef KPN hierover in het vage, maar in het vraaggesprek met Planet Multimedia geeft Scheepbouwer hier duidelijk antwoord op.

Scheepbouwer verzet zich ook tegen aantijgingen van Casema - waarvan hij overigens zelf nu nog abonnee is - dat KPN de eigen infrastructuur heeft verwaarloosd door eerder verkeerd te investeren in dure UMTS-licenties.

KPN heeft, zei Scheepbouwer tijdens de persconferentie, bij acht van de tien tv-kabelexploitanten nul op het rekest gekregen met haar verzoek om televisiepaketten te mogen gaan doorgeven. Met twee partijen onderhandelt KPN. Namen daarvan zijn niet bekendgemaakt.