Neoweb.nl

Levensduur qubits verduizendvoudigd

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Levensduur qubits verduizendvoudigd
« on: June 30, 2009, 03:27:08 PM »
Levensduur qubits verduizendvoudigd
Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om qubits, de fundamentele bouwstenen van quantumcomputers, een significant langere levensduur te geven, een doorbraak die essentieel voor de ontwikkeling van quantumcomputers is.

De qubits waarmee de onderzoekers van de natuurkunde-afdeling van de universiteit van Michigan experimenteerden, worden gevormd uit quantumdots met een extra elektron in halfgeleidermateriaal. Deze qubits zijn bijzonder gevoelig voor het magnetisch veld dat gegenereerd wordt door de atoomkernen waaruit de qubits zijn ontstaan. Het magnetisch veld van de gebruikte indiumarsenide-atomen fluctueert en beïnvloedt zo de spin van de elektronen die de qubits vormen, waardoor de informatie verloren gaat. De onderzoekers hebben echter een oplossing gevonden: zij stabiliseren het magnetisch veld van de quantumdots met lasers.

De wetenschappers gebruikten een laser om de quantum dots te exciteren: daardoor worden hun elektronen, of de qubits, naar een hoger energieniveau getild, met een gat in de elektronenwolk van de quantumdot als gevolg. Dit gat heeft een lading en dankzij de spin van de elektronenwolk ook een magnetisch veld. De wisselwerking van het door de laser-excitatie veroorzaakte magnetische veld en het magnetische veld van de atoomkernen, zorgt dankzij een feedbacksysteem dat het magnetische veld van de kernen de elektronen niet langer verstoort. Dit verlengt de levensduur van de qubits van enkele nanoseconden naar microseconden, waarmee de bouw van een quantumcomputer een stap dichterbij is gekomen.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.tgdaily.com/content/view/42985/181/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwantumcomputer