Neoweb.nl

met je gedachten een computer besturen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

 • *****
 • 1.792
 • +86/-8
 • Gender: Male
 • E=MC2
met je gedachten een computer besturen
« on: January 16, 2004, 11:27:54 AM »
PC besturen door middel van gedachten
bron: tweakers.net vrijdag 16 januari 2004

Een bedrijf uit Massachusetts genaamd Cyberkinetics heeft een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om je hersenen direct in je pc in te pluggen, zo is te lezen op de site van Wired. Het doel van dit systeem is om zwaar lichamelijk gehandicapten een permanente interface te bieden om zo een pc, robot of zelfs uiteindelijk hun eigen ' bedrade' spieren te bedienen. Het is de bedoeling het implantaat genaamd BrainGate dit jaar nog te testen bij vijf mensen die vanaf de nek verlamd zijn. Als de tests succesvol zijn is een uiteindelijk produkt dat gebruik maakt van deze technologie in 2007 op de markt te verwachten.

Cyberkinetics heeft de technologie al getest op apen die met hun gedachten een cursor over het scherm leerden bewegen en heeft nu toestemming gevraagd om de implantaten bij mensen te testen. CEO Surgenor van Cyberkinetics maakte de vergelijking met de Matrix-films, waarin men ook kan 'inpluggen' in computers. Een mogelijke markt naast de mensen die lichamelijk gehandicapt zijn zouden mensen die hun 'hersenbandbreedte' willen vergroten kunnen zijn. Het militaire Darpa sponsorde een deel van het originele onderzoek met het doel om soldaten makkelijker met complexe situaties om te laten gaan.

Surgenor wil de nieuwe technologie snel beschikbaar maken aan patiënten aangezien er in de VS alleen al ongeveer 160.000 mensen zijn die hun armen en/of benen niet kunnen gebruiken, een markt die hij op zo'n twee miljard dollar schat. Het implantaat is gebaseerd op ruim tien jaar onderzoek naar hersensignalen en het interpreteren ervan. BrainGate draait om een computerchip waarvan de afmetingen twee bij twee millimeter zijn en die ongeveer honderd electroden aan boord heeft. De zogenaamde 'plug' zal met behulp van een soort klittenband aan neuronen in de motor cortex worden gekoppeld die in de hersenen vlak boven het rechteroor zit.

Onderzoekers kunnen via de 'plug' tegelijkertijd naar de signalen van zo'n vijftig à honderdvijftig neuronen luisteren. Die signalen worden via een glasvezelkabel door een apparaat ter grootte van een VHS-tape ontvangen, die de signalen omzet naar digitale signalen. Daarna wordt het signaal vanaf de 'digitizer' verstuurd naar een computer die de signalen vertaalt naar voor computers begrijpelijke taal. Het hele systeem moet volgens Surgenor uiteindelijk geheel draadloos gaan worden.

Offline Robert

 • *****
 • 3.145
 • +269/-11
 • Gender: Male
 • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
Re: met je gedachten een computer besturen
« Reply #1 on: June 12, 2006, 09:55:09 AM »
hier een filmpje over de werking van de braingate, waarmee je een computer kan besturen met je gedachten:

« Last Edit: February 01, 2009, 01:58:25 PM by Robert »

Offline Benjamin23

 • ****
 • 351
 • +30/-4
 • Dit forum is het helemaal !
Re:met je gedachten een computer besturen
« Reply #2 on: November 21, 2009, 11:56:56 AM »
Inmiddels is er een 'redelijk' betaalbaar spel op de markt dat werkt met gedachtenbesturing. (EEG)
Het spel heet Star Wars Force Trainer en is een soort buis, met daarin een balletje, dat omhoog gedacht kan worden.
Hoe beter je concentreert, des te hoger zal het balletje in de buis komen. Maar de kunst is ook om je niet te concentreren om het balletje weer omlaag te brengen.

zie o.a:
http://www.thinkgeek.com/geek-kids/7-13-years/bf1b/
http://shop.starwars.com/catalog/product.xml?topcatID=1300264;product_id=1310206


Verder is er ook iemand die een twitterbericht (tweet) heeft gemaakt, met behulp van z'n gedachten.
Door telkens één letter te kiezen wist hij het bericht "USING EEG TO SEND TWEET," te versturen met z'n gedachten.

zie:
http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1934027_1934003_1933954,00.html