Neoweb.nl

Microsoft Introduceert DRM voor mobiele spelers

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sichart

  • *
  • 18
  • +7/-1
  • Neoweb is Hét Technologie Forum!
Microsoft Introduceert DRM voor mobiele spelers
« on: September 24, 2004, 09:46:02 AM »
In Seattle heeft Microsoft deze week enkele zaken omtrent z'n nieuwe Digital Rights Management, dat reeds eerder aangekondigd werd, verduidelijkt. De nieuwe versie van deze DRM-technologie is de eerste die het mogelijk maakt betaalde media op draagbare spelers te beluisteren. Deze zomer zal de software vrijgegeven worden voor ontwikkelaars en naar het jaareinde toe mogen we de eerste audio- en videospelers met ondersteuning voor deze techniek verwachten, aldus Microsoft. Voor aanbieders van digitale muziek is dit een grote stap voorwaarts. Veel consumenten waren immers nog wat terughoudend met het online aankopen van hun muziek omdat ze de nummers niet op hun draagbare speler konden beluisteren. Om hier verandering in te brengen zullen verschillende bedrijven, waaronder Creative Labs en Samsung, tegen het einde van dit jaar hun draagbare spelers voorstellen.

Deze mediaspelers zullen gebaseerd worden op Microsofts Portable Media Center, dat onder andere bestaat uit Windows CE, een nieuwe versie van Windows Media Player en een nieuw protocol om media nog sneller over een USB 2.0-kabeltje te versturen. Als we de vooruitblik mogen geloven zullen de spelers uitgerust zijn met een XScale processor en een LCD-scherm van 320 x 240 pixels. Deze specificaties zullen moeten opboksen tegen de handheld versie van de Playstation die Sony volgende week wil presenteren en naast games ook video en muziek zal ondersteunen.

Om je favoriete bestanden, die door het DRM-systeem overigens enkel in het ASF-formaat ondersteund worden, naar je draagbare speler te kopiëren zul je gebruik kunnen maken van MTP, voluit Media Transport Protocol genoemd. Als een uitbreiding op het tegenwoordig veel gebruikte Picture Transport Protocol moet dit volgens Microsoft niet alleen de standaard worden voor digitale foto- en videocamera's, het bedrijf hoopt ook dat producenten van PDA's en mobiele telefoons het protocol zullen implementeren. Voor de implementatie van dit protocol hoeven de bedrijven momenteel niet te betalen. Een licentie op de DRM-software kost een producent echter 25.000 dollar, plus royalty's per geproduceerd toestel.
« Last Edit: September 24, 2004, 10:48:44 AM by Digihans »