Neoweb.nl

Kroes: iedere Europeaan moet in 2020 30Mbps-lijn kunnen krijgen

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Kroes: iedere Europeaan moet in 2020 30Mbps-lijn kunnen krijgen

Iedere Europeaan zou in 2020 de beschikking moeten kunnen hebben over een 30Mbps-internetverbinding. Dat zei Eurocommissaris Neelie Kroes donderdag op het ICTDelta-event in Rotterdam. Het streven is onderdeel van de Digitale Agenda 2010.

De Digitale Agenda is de strategie die Kroes aan het samenstellen is sinds ze begin dit jaar de portefeuille ict en telecom in handen kreeg. Het streven van de Europese Commissie is dat elke Europeaan in 2013 toegang heeft tot breedbandinternet. In 2020 zou de snelheid van deze verbinding minimaal 30Mbps moeten zijn, waarbij 50 procent van de huishoudens bovendien zou moeten kunnen beschikken over een 100Mbps-internetaansluiting.

Kroes zegt zich bewust te zijn van de hoge kosten die dit met zich mee zal brengen en vindt dat de financiering primair uit de markt zelf moet komen. Toch zegt ze dat overheden waarschijnlijk ook in de buidel zullen moeten tasten. "Ik erken dat de markt deze middelen niet in alle gevallen zal kunnen en willen opbrengen. Dan acht ik publieke financiering onontbeerlijk."

Eerder deze week kwam de Taskforce Next Generation Networks met een rapport vol adviezen voor de Nederlandse markt. De werkgroep stelt dat gestreefd moet worden naar een breedbandpenetratie van vijftig procent in 2016 met een minimale snelheid van 70Mbps. Net als Kroes zegt de Taskforce dat de overheid de markt zal moeten bijstaan in het financieren van de nieuwe ontwikkelingen.

Kroes ziet de ict-sector als de grootste kanshebber om de kwakkelende economie weer hard te laten groeien. Daarbij zijn snelle verbindingen volgens haar onmisbaar. Ook in de VS wordt over de toekomst van breedband gediscussieerd. De FCC presenteerde onlangs een toekomstvisie voor breedband in de Verenigde Staten.

bron : Tweakers.net