Intel brengt optische interconnects naar consumentTijdens het Intel Developer Forum liet Intel zijn Light Peak-technologie zien: de optische techniek moet op termijn koperen kabels, zoals monitorkabels en datakabels, in consumentenproducten vervangen.
Tijdens zijn presentatie op de IDF sprak Dadi Perlmutter, topman bij de Architecture Group van Intel, de hoop uit dat de optische technologie die het bedrijf Light Peak noemt een eind zal maken aan de kabelbrei rond computers. Volgens Perlmutter zou Light Peak een veelvoud aan kabels kunnen vervangen. Hij demonstreerde hoe de optische verbinding gebruikt kan worden om een beeldscherm aan te sturen: op het podium werd hd-video naar een display gestreamed. Daarnaast werd dezelfde kabel gebruikt voor netwerkverkeer en het aanspreken van externe opslag.
Intel verwacht in 2010 al de hardware voor Light Peak-verbindingen gereed te hebben, terwijl computers met de techniek later moeten volgen. Light Peak zou dan geschikt zijn voor videosignalen, terwijl ook harde schijven en randapparatuur via de optische interface aangesloten moeten kunnen worden. De huidige generatie Light Peak, waarbij het uiteraard om een prototype gaat, heeft een bandbreedte van 10Gbps. Intel verwacht de techniek echter door te kunnen ontwikkelen zodat snelheden tot 100Gbps binnen handbereik komen, waarbij kabellengtes tot honderd meter mogelijk zouden zijn.
Met behulp van een QoS-protocol kunnen diverse datastromen over de kabels verstuurd worden. Infrarood licht wordt gebruikt voor de data-overdracht, terwijl de flexibele kabels een diameter van 125micron hebben. Intel zegt met verschillende fabrikanten, waaronder Sony, samen te werken om tot een standaard voor de Light Peak-technologie te komen. Dat zou het gebruik van Light Peak in computers, mobiele telefoons en consumentenelektronica moeten stimuleren. Ook onderzoekt Intel de mogelijkheden om koperen kabels met de optische vezels te combineren: die zouden dan aangesloten apparatuur van spanning kunnen voorzien.
bron tweakers.netzie ook:
http://techresearch.intel.com/articles/None/1813.htmhttp://news.cnet.com/8301-30685_3-10360047-264.html