Neoweb.nl

Optische interconnects / Optische bekabeling van randapparatuur

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Optische interconnects / Optische bekabeling van randapparatuur
« on: October 13, 2009, 08:28:49 AM »
Intel brengt optische interconnects naar consument

Tijdens het Intel Developer Forum liet Intel zijn Light Peak-technologie zien: de optische techniek moet op termijn koperen kabels, zoals monitorkabels en datakabels, in consumentenproducten vervangen.

Tijdens zijn presentatie op de IDF sprak Dadi Perlmutter, topman bij de Architecture Group van Intel, de hoop uit dat de optische technologie die het bedrijf Light Peak noemt een eind zal maken aan de kabelbrei rond computers. Volgens Perlmutter zou Light Peak een veelvoud aan kabels kunnen vervangen. Hij demonstreerde hoe de optische verbinding gebruikt kan worden om een beeldscherm aan te sturen: op het podium werd hd-video naar een display gestreamed. Daarnaast werd dezelfde kabel gebruikt voor netwerkverkeer en het aanspreken van externe opslag.

Intel verwacht in 2010 al de hardware voor Light Peak-verbindingen gereed te hebben, terwijl computers met de techniek later moeten volgen. Light Peak zou dan geschikt zijn voor videosignalen, terwijl ook harde schijven en randapparatuur via de optische interface aangesloten moeten kunnen worden. De huidige generatie Light Peak, waarbij het uiteraard om een prototype gaat, heeft een bandbreedte van 10Gbps. Intel verwacht de techniek echter door te kunnen ontwikkelen zodat snelheden tot 100Gbps binnen handbereik komen, waarbij kabellengtes tot honderd meter mogelijk zouden zijn.

Met behulp van een QoS-protocol kunnen diverse datastromen over de kabels verstuurd worden. Infrarood licht wordt gebruikt voor de data-overdracht, terwijl de flexibele kabels een diameter van 125micron hebben. Intel zegt met verschillende fabrikanten, waaronder Sony, samen te werken om tot een standaard voor de Light Peak-technologie te komen. Dat zou het gebruik van Light Peak in computers, mobiele telefoons en consumentenelektronica moeten stimuleren. Ook onderzoekt Intel de mogelijkheden om koperen kabels met de optische vezels te combineren: die zouden dan aangesloten apparatuur van spanning kunnen voorzien.

bron tweakers.net

zie ook:
http://techresearch.intel.com/articles/None/1813.htm
http://news.cnet.com/8301-30685_3-10360047-264.htmlOffline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Re:Optische interconnects / Optische bekabeling van randapparatuur
« Reply #1 on: October 13, 2009, 08:33:24 AM »
'Apple stapt volgend jaar over op Intels optische usb-alternatief'

Apple en niet Intel zou het initiatief hebben genomen om optische technologie te ontwikkelen die usb en andere datakabels overbodig kan maken. De fabrikant zou Macs en iPhones met Intels Light Peak-standaard uit willen rusten.

Intel demonstreerde vorige week op de IDF onder de noemer Light Peak een nieuwe optische standaard die een einde aan de kabelbrij moet maken omdat meerdere apparaten, zoals externe schijven en monitoren, met een enkel snoer verbonden kunnen worden. Light Peak kan gebruikt worden door fabrikanten van pc's en smartphones, maar Intel gebruikte bij de demonstratie op het podium een Apple-machine en dat blijkt niet zonder reden.

Apple heeft namelijk de aanzet gegeven om de technologie te ontwikkelen, claimt Engadget. De topmannen van beide bedrijven, Steve Jobs van Apple en Paul Otellini van Intel, blijken al in 2007 contact met elkaar te hebben gehad over een interoperabele standaard, waarbij Apple betoogd zou hebben dat optische connecties de beste keuze was. De wens van Apple zou zijn om zijn producten met een enkele Light Peak-poort uit te rusten die alle verbindingen voor zijn rekening neemt.

Apple zou de nieuwe standaard volgend jaar herfst al willen inbouwen in een Mac-systeem gericht op back-to-school-consumenten. In 2011 zou er een energiezuinige variant van Light Peak moeten verschijnen die op draagbare apparaten zoals de iPhone en de iPod gericht is. Een Apple-roadmap uit 2007 zou al spreken van een introductie van de optische standaard voor de smartphone en de mediaspeler om deze apparaten op een extern scherm aan te sluiten. Of en wanneer andere fabrikanten Light Peak gaan inbouwen is onbekend, maar Intel gaf tijdens de IDF wel aan met Sony samen te werken bij de verdere ontwikkeling.

bron tweakers.net

zie ook:
http://www.engadget.com/2009/09/26/exclusive-apple-dictated-light-peak-creation-to-intel-could-be/
http://news.cnet.com/8301-30685_3-10360047-264.html