Neoweb.nl

Silicium cmos oscillators vervangen kristallen oscillators

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Silicium cmos oscillators vervangen kristallen oscillators
« on: October 26, 2010, 09:38:28 AM »
Silicium vervangt kristallen oscillators

Een Amerikaans bedrijf denkt de bekende kwartskristallen in elektronica overbodig te kunnen maken. De fabrikant zegt dat zijn cmos-oscillators wat nauwkeurigheid betreft met kwartskristallen kunnen concurreren.

In vrijwel alle apparatuur worden kristallen toegepast als kloksignaalgenerator; jaarlijks worden zo miljarden kristallen gebruikt. Zo wordt in de bekende digitale 'kwartshorloges' een kwartskristal gebruikt voor het genereren van een stabiele frequentie die dient als kloksignaal voor de elektronica. Ook in veel andere elektronica, waaronder mobiele telefoons en computers, worden kwartskristallen gebruikt voor het genereren van precieze frequenties. Deze piëzoëlektrische resonators zijn echter analoog en daarom niet in een lithografisch procedé te integreren.

Het in Portland gevestigde Integrated Device Technology heeft een cmos-oscillator gebouwd die de concurrentie met analoge, kristallen varianten zou aankunnen. Volgens IDT heeft de oscillator een nauwkeurigheid van 100ppm, of parts per million. De chip, de IDT3C02, wordt al aan oem's geleverd en zou onder meer gebruikt gaan worden in netwerkadapters, displayport-chips, pci-express- sata- en usb 3.0-controllers.

De IDT3C02 meet 2,5 bij 2 bij 0,9 millimeter en zou goedkoper en zuiniger zijn dan analoge alternatieven. Volgend jaar wil IDT de nauwkeurigheid tot 50ppm hebben verdubbeld, waarmee het voor fabrikanten nog aantrekkelijker wordt om de cmos-oscillators in hun ontwerpen te integreren.

bron: Tweakers.net

zie ook:
http://www.eetimes.com/electronics-news/4209970/CMOS-oscillator-said-to-beat-quartz
http://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_oscillator
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kristal_%28elektronica%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/Quartz
« Last Edit: October 26, 2010, 03:03:08 PM by Digihans »