Neoweb.nl

'Steeds meer bedrijven willen website zonder Flash'

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
'Steeds meer bedrijven willen website zonder Flash'
« on: May 21, 2010, 03:30:46 PM »
'Steeds meer bedrijven willen website zonder Flash'
AMSTERDAM – Apple lijkt meer en meer steun te krijgen in de strijd tegen Flash. Ontwikkelaars en webdesigners geven aan dat steeds meer klanten de software van Adobe vaarwel zeggen.

Dat meldt The Wall Street Journal vrijdag.

Volgens de krant eisen steeds meer bedrijven van hun designers en ontwikkelaars dat de website volledig functioneert op iPhones en iPads, wat betekent dat Flash niet in het ontwerp kan voorkomen.

Ruzie
In april haalde Apple-topman Steve Jobs flink uit naar Flash van Adobe. Hij maakte in een brief bekend dat Apple de software om video’s af te spelen niet meer zal ondersteunen.

Later uitte ook Microsoft kritiek tegen Flash. De ontwikkelaars van browser Opera spraken ook hun voorkeur uit voor HTML5, een techniek die in de basis hetzelfde kan als Flash.

“Sinds de komst van de iPad krijgen we steeds meer verzoeken om een nieuwe site te bouwen die niet meer met Flash werkt”, vertelt de vicedirecteur van een Amerikaans webdesign bedrijf aan The Wall Street Journal.

Twee versies
Als voorbeeld haalt de krant Sports Illustrated aan. De website van dit sporttijdschrift is een grote gebruiker van Flash, maar maakte bekend dat ze een applicatie gaan bouwen met HTML5. Het tijdschrift liet echter ook weten Flash nog niet buiten te sluiten.

Veel ontwikkelaars wordt dan ook gevraagd om aparte applicaties te ontwikkelen voor apparaten van Apple, met de HTML5-techniek. Daarnaast blijft vaak ook de originele versie met Flash bestaan.

Analist Jeffrey Hammond vertelt tegenover de krant dat HTML5 echter nog ver weg is van algemene acceptatie: “De techniek is nog jong en wordt nog niet ondersteund door de grootste browsers zoals Internet Explorer van Microsoft.”

Nieuwe versie Flash
Tegelijkertijd heeft Adobe deze week een nieuwe versie van Flash gelanceerd. De update moet ervoor zorgen dat de software video’s beter en soepeler kan afspelen op mobiele telefoons.

bron:nu.nl