Neoweb.nl

'Vader van de microchip' overleden

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Robert

  • *****
  • 3.140
  • +269/-11
  • Gender: Male
  • Neoweb.nl: Als het nieuw is, zie je het op neoweb
'Vader van de microchip' overleden
« on: June 24, 2005, 10:22:28 AM »
'Vader van de microchip' overleden
 
bron:nu.nl
 
Jack Kilby, de 'vader van de microchip', is maandag in het Amerikaanse Dallas aan kanker overleden.
Dat heeft zijn voormalige werkgever Texas Instruments woensdag bekendgemaakt. Kilby, die in 2000 nog de Nobelprijs voor de natuurkunde kreeg, is 81 jaar geworden.

Kilby staat ondermeer bekend als mede-uitvinder van de geïntegreerde schakeling (de basis van de computerchip zoals die nu nog bestaat), maar ook als een van de bedenkers van het moderne rekenmachientje. De electromechanicus had in totaal meer dan zestig patenten. Kilby werd in 1982 toegevoegd aan de eregalerij van Amerikaanse uitvinders. Daarin staan ook namen als Henry Ford, Thomas Edison en de gebroeders Wright.

Zomervakantie
Kilby bracht een revolutie in de elektronica-industrie teweeg toen hij in de zomer van 1958 in plaats van zomervakantie te nemen zich opsloot in het laboratorium van zijn werkgever Texas Instruments. Hij probeerde een manier te vinden om elektronische componenten op één halfgeleider te fabriceren, en uiteindelijk slaagde hij daar ook in. Zijn succesvolle demonstratie van de geïntegreerde schakeling betekende het begin van het mcrochip-tijdperk.

Deze doorbraak legde de grondslag voor het hedendaagse informatietijdperk: zonder de microchip waren de supersnelle computers met veel geheugencapaciteit waar we dagelijks mee werken, waarschijnlijk niet mogelijk geweest. Kilby gebruikte zijn microchip-technologie ook voor belangrijke toepassingen voor zowel militaire, industriële als commerciële doeleinden.

Texas Instruments
Kilby werd op 8 november 1923 geboren in de Amerikaanse stad Jefferson City. In 1947 haalde hij een graad in de
elektromechanica en studeerde aan de universiteiten van Illinois en Wisconsin. Hij begon zijn loopbaan in 1947 bij Centralab Division of Globe Union Inc. in Milwaukee, waar hij zich beezighield met specifieke delen van de prodcutie van electronische consumentenproducten.

De ingenieur werkte een groot deel van zijn leven voor het bedrijf Texas Instruments, dat nu de grootste producent van microchips voor mobiele telefoons ter wereld is.