Neoweb.nl

‘Wetenschapper besmet zichzelf met computervirus’

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pimduijst

  • **
  • 72
  • +3/-0
‘Wetenschapper besmet zichzelf met computervirus’
« on: May 28, 2010, 02:45:41 PM »
‘Wetenschapper besmet zichzelf met computervirus’
AMSTERDAM – Een Britse wetenschapper heeft een met een computervirus geïnfecteerde chip in zijn hand geplaatst om het gevaar van technologische implantaten aan te tonen.

Onderzoeker Mark Gasson van de Universiteit van Reading gebruikt de chip in zijn hand om deuren te openen en zijn mobiele telefoon te activeren. Hij heeft het implantaat echter ook bewust met een computervirus besmet om te onderzoeken of hij met de chip andere apparaten kan besmetten.

Dat blijkt inderdaad het geval. Gasson beweert dat het computervirus op de geïnfecteerde chip kan worden overgedragen op de computersystemen die hij bedient met zijn implantaat.

Medische implantaten
Als andere mensen met een geïmplanteerde chip die systemen ook gebruiken, kunnen hun implantaten volgens de wetenschapper mogelijk ook besmet raken met het computervirus, zo meldt BBC News. Gasson maakt de volledige resultaten van zijn onderzoek binnenkort bekend op het International Symposium for Technology and Society in Australië.

Met zijn experiment wil de Britse wetenschapper waarschuwen voor medische implantaten die mogelijk kwetsbaar zijn voor computervirussen, zoals pacemakers en gehoorapparaten.

“Met de voordelen van dit soort technologieën komen ook nadelen”, aldus Gasson. “Als dit soort apparaten net zo geavanceerd worden als bijvoorbeeld mobiele telefoons, zullen er veiligheidsproblemen ontstaan en worden ze bijvoorbeeld kwetsbaar voor virussen.”

Intelligentie en geheugen
Gasson gelooft zelfs dat het probleem nog veel groter zal worden, omdat mensen volgens hem niet alleen implantaten zullen nemen om medische redenen.

“Als er ooit een implantaat wordt uitgevonden waarmee iemands geheugen of intelligentie kan worden verbeterd, is het goed mogelijk dat mensen uit vrije wil voor zo’n procedure zullen kiezen.”

bron:nu.nl