Neoweb.nl

Wetenschappers boeken vooruitgang met zelfbouwende chip

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Digihans

  • *****
  • 1.792
  • +86/-8
  • Gender: Male
  • E=MC2
Wetenschappers boeken vooruitgang met zelfbouwende chip
« on: October 17, 2008, 04:10:37 PM »
Wetenschappers boeken vooruitgang met zelfbouwende chip

In hun zoektocht naar chips met steeds kleinere features, heeft een groep Europese onderzoekers een beroep op de natuur gedaan: ze lieten organische halfgeleiders zichzelf tot een eenvoudig circuit assembleren.

Het wordt steeds lastiger voor chipfabrikanten om transistors en andere onderdelen voldoende te verkleinen om aan de vraag naar miniaturisatie te voldoen. De grenzen van fotolithografische technieken zullen binnen afzienbare tijd bereikt worden, dus zoeken wetenschappers naar alternatieve methodes om chips te maken. Een van de onderzochte fabricagemethodes is zelfassemblage, waarbij chips spontaan gevormd worden als de benodigde bouwstenen worden gemengd. Een groep Europese natuurkundigen heeft succes geboekt met het laten vormen van elektronische circuits uit organische moleculen.

Het team van Dago de Leeuw, onderzoeker van het Philips Research Laboratories in Eindhoven, is erin geslaagd organische moleculen aan een pcb te hechten. Zij gebruikten hier quinquethiopheenmoleculen voor, die zich aan koolstofketens met een siliciumgroep vasthechtten. Dankzij deze 'siliciumankers' verbond de stof zich in een oplossing spontaan aan de elektrodes op een pcb. Omdat quinquethiopheen zich als een halfgeleider gedraagt, konden de onderzoekers bruggen tussen de elektrodes maken en daarmee eenvoudige circuits bouwen.

Hoewel de organische moleculen zich massaal aan de elektrodes hechtten en zo de elektrische verbindingen vormden, is de zelfassemblage nog wel afhankelijk van de mal die door de elektrodes op de printplaat wordt gevormd. Een volgende stap zou de automatische vorming van elektrodes moeten zijn. Ook zou de performance van de organische moleculen verbeterd moeten worden: de mobiliteit van de elektronen is onvoldoende om snel te kunnen schakelen. Wel zouden de spontaan gevormde elektronische circuits, die dankzij hun zeer geringe dikte een grote gevoeligheid voor passerende deeltjes hebben, geschikt zijn voor gebruik als sensors.

bron:tweakers.net

Zie ook:
http://www.nature.com/news/2008/081015/full/news.2008.1171.html